10/2020
Πρόβλημα Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στις 13 Οκτωβρίου 2020 ο πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισσιάν, σε συνέντευξή του στην Bild, περιγράφοντας την πρωτεύουσα της «Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ» Στεπανακέρτ, δήλωσε ότι η πόλη θυμίζει «βομβαρδισμένες γερμανικές πόλεις του Β΄ΠΠ». Μίλησε για νεκρούς αμάχους, ακόμη και παιδιά.

Κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι ξεκίνησε πόλεμο, χωρίς καμία προσπάθεια προηγούμενου διαλόγου, καθώς και ότι χρησιμοποιεί τουρκικό πολεμικό υλικό.

Είναι εύλογα αντιληπτό ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επαρκή ενημέρωση για τις συνθήκες των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, από διάφορες πηγές, οπότε όσα συμβαίνουν εκεί δεν είναι άγνωστα.

Η Τουρκία δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε δύο κράτη μέλη, την Κύπρο και την Ελλάδα, εκδηλώνει ιμπεριαλιστικές ενέργειες στην Λιβύη, στη Συρία και τώρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Έχει αντιληφθεί ότι η ΕΕ είναι εμμέσως συνυπεύθυνη για την προκλητική τακτική της Τουρκίας;

2. Θα λάβει ουσιώδη μέτρα αποτροπής της τουρκικής προσπάθειας για ανάδειξή της σε περιφεριακή μεσογειακή δύναμη, κατά την οποία καταπατά διεθνείς νόμους και συνθήκες;

3. Σκοπεύει να λάβει άμεσα μέτρα ανθρωπιστικής στήριξης των πολιτών του Ναγκόρνο Καραμπάχ και καταγγελίας υπευθύνων πιθανών εγκλημάτων πολέμου;

 

© Copyright 2019-2O21 - A.Konstantinou - All Rights Reserved