10/2020
Ανατολική Μεσόγειος

Στις 12.10.2020 ο κ. Ζάιμπερτ, κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση από την ανακοίνωση της Τουρκίας για εκ νέου διερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και, αν πράγματι υπάρξουν εξερευνήσεις σε αυτή τη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό και -από τη δική μας σκοπιά- μη συνετό βήμα, το οποίο θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα ήταν σίγουρα κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, όπως τις εξέτασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα».

Πέραν της εύλογης αγανάκτησης για την ανθελληνικού τύπου δήλωση του Γερμανού εκπροσώπου, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Προτίθεστε να υποστηρίξετε τα σύνορα ενός κράτους μέλους, όπως η Ελλάδα;

2. Προτίθεστε να ζητήσετε από τον Γερμανό εκπρόσωπο να διαφοροποιήσει τη δήλωσή του, ότι δηλαδή το τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου στο οποίο αναφέρθηκε είναι «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή»;

3. Υπάρχει λόγος για τον οποίο η ΕΕ ανέχεται τέτοιες προκλήσεις σχετικά με την κυριαρχία της Ελλάδας και τα σύνορά της, ενώ παράλληλα θίγονται τα σύνορα της ΕΕ; Εφόσον υφίσταται ιδιαίτερος λόγος μιας τέτοιας πολιτικής, εκτιμάται ως απαραίτητο να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες.

 

© Copyright 2019-2O21 - A.Konstantinou - All Rights Reserved