24/9/19 - ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΗΜΕΡΗΣ ΒΑΛΑΝΙΔΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ  

Απο 1/9/2019 εως 18/9/2019 στην χώρα μου κάηκαν λόγω των δασικών πυρκαγιών τουλάχιστον 96.100 στρέμματα γης, εκ των οποίων 14.400 κωνοφόρα δάση.

Οι πυρκαγιές έχουν καταστροφικά αποτελέσματα και για την πανίδα, άγρια και οικιακή, αλλά και για την ανθρώπινη ζωή. Αναφέρω ενδεικτικά ότι στην πυρκαγιά στην περιοχή Μάτι-Νέος Βουτζάς του Δ. Μαραθώνος Αττικής (23/7/2018), έχασαν υπό τραγικές συνθήκες την ζωή τους 101 συνάνθρωποί μας, και δεκάδες άλλοι πάσχουν από τις συνέπειες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, η ήμερη βελανιδιά (Quercus ithaburensis Decaisne subsp. macrolepis syn. Quercus aegilops) μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά εναντίον της εξαπλώσεως των πυρκαγιών, της λειψυδρίας και της ερημοποίησης, στην αποτροπή του φαινομένου του θερμοκηπίου, στην επιβράδυνση των πυρκαγιών, στην συγκράτηση του εδάφους και στην ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα. Παρουσιάζει εξαιρετική αντίσταση στους ανέμους και στην φωτιά. Απαιτεί λίγο νερό, σχηματίζει δασολίβαδα υψηλής βιοποικιλότητας, και έχει χαμηλό κόστος σποροφύτευσης για αναδάσωση.

Παρόλο που μερικοί δρυμώνες παραμένουν στην Ελλάδα (στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται ο μεγαλύτερος στα Βαλκάνια), η έκταση έχει σημαντικά μειωθεί.

Ερωτάται η Επιτροπή
-Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να μελετηθεί, προστατευθεί και αναπαραχθεί η ήμερη βελανιδιά σε περιοχές όπου κατά το παρελθόν σχημάτιζε εκτεταμένα δάση;
-Τι προτίθεται να πράξει ώστε να ενθαρρυνθεί η αντιπυρική αναδάσωση με το δένδρο αυτό;

© Copyright 2019-2O21 - A.Konstantinou - All Rights Reserved