18/10/19 - ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ  

Στις 14 Οκτωβρίου εορτάσθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την ανακύκλωση των ηλεκτρονικών συσκευών.

Εκτιμάται ότι 50 εκ. τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων δημιουργήθηκαν παγκοσμίως το 2018, εκ των οποίων οι μισοί αφορούσαν ηλεκτρονικές συσκευές ατομικής χρήσεως (υπολογιστές, συσκευές τηλεφώνου, τηλεοράσεις, κλπ.) και 25 εκ. μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές.

Ετησίως μόλις το 20% των ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως ανακυκλώνεται. Τα υπόλοιπα καταλήγουν σε χωματερές, καίγονται ή γίνονται αντικείμενο παραεμπορίου. Αυτό προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Τα ηλεκτρονικά προϊόντα περιέχουν τοξικές ουσίες επικίνδυνες για την υγεία (νευρικό σύστημα, πνεύμονες, νεφρά, ορισμένοι τύποι καρκίνου). Τα τοξικά υπολείμματα εάν διαρρεύσουν, μολύνουν το έδαφος, τον αέρα και το νερό, επηρεάζουν τα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους μέσω της διατροφικής αλυσίδας, ενώ εξαπλώνονται ακόμη και μέσω του αέρα και της θάλασσας.

Επειδή ζούμε σε εποχή αυξανόμενης χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών για την εργασία και την ψυχαγωγία,

Ερωτάται η Επιτροπή:
Τι προτίθεται να πράξει ώστε,
• να ενθαρρυνθεί η προώθηση συσκευών προς χρήση σε αναπτυσσόμενες χώρες, μέσω διακρατικών συμφωνιών και ιδιωτικής πρωτοβουλίας,
• να συνδράμει επιχειρηματικές δράσεις προς τον σκοπό της ανακύκλωσής τους σε συνεργασία με εταιρίες του κλάδου,
• να γνωστοποιηθούν στον πληθυσμό οι δυνατότητες αυτές; 

© Copyright 2019-2O21 - A.Konstantinou - All Rights Reserved