20/11/2019 - ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Η έκθεση του γραφείου του Κεντρικού Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για την επιχείρηση του διεθνούς συνασπισμού «Έμφυτη Αποτελεσματικότητα» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δημοσιοποιημένη στις 19 Νοεμβρίου και επικαλούμενη την Αμυντική Υπηρεσία Πληροφοριών (DIA) προειδοποιεί ότι :

«Το ΙΚ εκμεταλλεύθηκε την τουρκική επίθεση και την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων (...) για να ανακτήσει δυνατότητες και πόρους στη Συρία και να ενισχύσει την ικανότητά του να σχεδιάζει επιθέσεις στο εξωτερικό».

Η έκθεση προσθέτει ότι το ΙΚ θέλει να αξιοποιήσει το έλλειμμα ασφαλείας «καθώς θα έχει περισσότερο “χρόνο και χώρο” για να επεκτείνει την δυνατότητα διεθνών επιθέσεων στοχοποιώντας τη Δύση» και να υποστηρίζει τους βραχίονές του διεθνώς.

Μακροπρόθεσμα, το ΙΚ «πιθανόν θα επιδιώξει ... να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του σε διεθνές επίπεδο». Επίσης «Σύμφωνα με την DIA, το ΙΚ είχε προετοιμαστεί για να αντέξει τον θάνατο του Αλ Μπαγκντάντι (επικεφαλής του) και αναμένεται να μπορέσει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του, να διατηρήσει την παγκόσμια συνοχή του και τη σημερινή του θέση».

Ερωτάται η Επιτροπή:

•                 Σκοπεύει, να εκδηλώσει προληπτικές ενέργειες, ώστε να περιοριστεί κατά το μέγιστο εφικτό κάθε ενδεχόμενη δραστηριότητα των τρομοκρατών του ΙΚ εναντίον των κρατών μελών της ΕΕ; 

© Copyright 2019-2O21 - A.Konstantinou - All Rights Reserved