ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

«ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΏΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ»

1

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ (ΑΡΤΣΑΧ) ΚΑΙ

«ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΏΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ»


Η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενεκτονιών International Association of Genocide Scholars - (IAGS) είναι μια διεθνής, μη-κομματική οργάνωση που επιδιώκει την περαιτέρω έρευνα και διδασκαλία σχετικά με τη φύση, τις αιτίες και τις συνέπειες των γενοκτονιών, καθώς και την προώθηση της μελέτης πολιτικών για την πρόληψη των γενοκτονιών

Δήλωση Πανεπιστημιακών ειδικών σε θέματα Γενοκτονίας σχετικά με την επικείμενη απειλή γενοκτονίας στο Artsakh (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) :

" Από τις 27 Σεπτεμβρίου 2020, το Αζερμπαϊτζάν, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ξεκίνησε έναν μεγάλης κλίμακας, απρόκλητο πόλεμο εναντίον της Δημοκρατίας του Αρτσάχ και της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Τις τελευταίες ημέρες, δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν σκόπιμα επιτίθενται σε αμάχους και σε μη στρατιωτικές υποδομές, και έχουν βομβαρδίσει βαρύτατα τις πόλεις Στεπανακέρτ, Σούσι, Μαρντακέρτ, Χαντρούτt και άλλους οικισμούς, με πυρομαχικά διασποράς και άλλα όπλα τα οποία απαγορεύονται από διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Σωτήρος (Ghazanchetsots) στο Σούσι υπέστη σοβαρές ζημιές μετά από δύο εσκεμμένες αεροπορικές επιδρομές οι οποίες διεξήχθησαν από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στις 8 και 9 Οκτωβρίου. Αυτό δεν είναι μόνο παραβίαση της Σύμβασης της Χάγης του 1954 για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας σε περίπτωση ένοπλων συγκρούσεων, και των δύο Πρωτοκόλλων της (1954 και 1999), αλλά και μέρος της πολιτικής της πολιτιστικής γενοκτονίας που η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν εφαρμόζει τα τελευταία 30 χρόνια καταστρέφοντας συστηματικά την Αρμενική ιστορική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων αρχαίων Χατσκάρς (σ.μ. πέτρινες ταφικές στήλες με σκαλιστό σταυρό και άλλα σύμβολα όπως ροζέτες, φύλλα κλπ, χαρακτηριστικά της Αρμενικής Μεσαιωνικής παράδοσης) στην πόλη Ντζούλφα (Ναχιτσεβάν). Είναι βάσιμα διαπιστωμένο ότι η πολιτιστική γενοκτονία αποτελεί σαφή απόδειξη της ύπαρξης ειδικής πρόθεσης για διάπραξη γενοκτονίας.

Τεκμηριώνεται ακόμη ότι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και δυνάμεις της αεροπορίας συμμετέχουν απευθείας στις εχθροπραξίες.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές αμερόληπτες αναφορές διεθνών Μέσων που δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας μεγάλης κλίμακας Αζερικής επίθεσης εναντίον του Artsakh, ένας σημαντικός αριθμός μισθοφόρων που ταυτοποιούνται ως τζιχαντιστές από τη Συρία και τη Λιβύη, και πιθανότατα και από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, προσλαμβάνονται και αποστέλλονται από την Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν για να πολεμήσουν εναντίον Αρμενίων. Αυτό συνιστά επίσης παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η άμεση Τουρκική εμπλοκή στη σύγκρουση η οποία διαρκεί εδώ και δεκαετίες, δεν αποτελεί πλέον απειλή που οι Αρμένιοι στο Artsakh, στην Αρμενία και στην Τουρκία έπρεπε να φοβούνται, αλλά ένα γεγονός που απειλεί να εξοντώσει τους Αρμένιους στο Artsakh και πέρα από αυτό. Μια πρόσφατη δήλωση που εξέδωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γράφει ότι αυτοί, η Τουρκία, θα συνέχιζαν «να εκπληρώνουν την αποστολή των παππούδων τους, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από έναν αιώνα στον Καύκασο». Αυτό αποτελεί άμεση απειλή συνέχισης της γενοκτονίας των Αρμενίων η οποία ξεκίνησε το 1915.

Η δήλωση αυτή δεν είναι η μόνη. Η Τουρκία αρνείται επίσημα και συνεχώς τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά διάφοροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, έχουν επανειλημμένα υπαινιχθεί ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για άλλη μια φορά "να δώσει ένα μάθημα" στους Αρμένιους και ότι η "εκτόπιση" των Αρμενίων το 1915 ήταν η καταλληλότερη απόφαση εκείνη την εποχή. Το «Αρμένης» είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη βρισιά στην Τουρκία, και «τα υπολείμματα του σπαθιού» είναι ένας άλλος υποτιμητικός όρος που χρησιμοποιείται στα τουρκικά, αναφορικά με τους επιζώντες της γενοκτονίας, τον οποίο χρησιμοποίησε δημόσια ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου το Μάιο του 2020.

Αυτά και πολλά άλλα παραδείγματα ισοδυναμούν με σιωπηρή αναγνώριση και έγκριση της γενοκτονίας. Με άλλα λόγια, είναι ρητορική μίσους που απειλεί μια νέα γενοκτονία.

Οι επιθέσεις εναντίον Αρμενικών εκκλησιών και άλλων περιουσιών σε όλο τον κόσμο από Τούρκους εθνικιστές βρίσκονται σε άνοδο. Τον τελευταίο καιρό, οι Αρμένιοι και άλλοι Χριστιανοί στην Κωνσταντινούπολη στοχοποιήθηκαν και κατηγορήθηκαν για υποτιθέμενη εξάπλωση του κορωναϊού, και οι Αρμένιοι έχουν επίσης παρενοχληθεί από τους φιλοαζέρους Τούρκους από την αρχή της τελευταίας έκρηξης του πολέμου. Το πιο υψηλού προφίλ θύμα ήταν ο Τουρκο-Αρμένιος πολιτικός Γκάρο Παϋλάν από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν απελευθερώνει τους Τούρκους ή τους Κούρδους διανοούμενους και απλούς πολίτες, και τους διώκει για ακόμη και την παραμικρή φανταστική παράβαση.

Η θέση της ηγεσίας και της κοινωνίας του Αζερμπαϊτζάν είναι ακόμη πιο επιθετική. Για χρόνια, η ρητορική και η προπαγάνδα κατά των Αρμενίων αποτελούν μέρος της επίσημης κρατικής πολιτικής. Κάθε μέρα, πραγματοποιείται κατήχηση, από τα σχολεία έως τα κρατικά μέσα ενημέρωσης που δαιμονοποιούν τους Αρμένιους, παρουσιάζοντάς τους ως ένα απόλυτο κακό που θα έπρεπε να στερείται του δικαιώματος διαμονής στο Αρτσάχ και στην Αρμενία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ερεβάν. Σε μια από τις πολλές δημόσιες ομιλίες του, ο ίδιος ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ μίλησε για μια «υποκριτική, παγκόσμια Αρμενική συνωμοσία με Δυτικούς πολιτικούς, που είναι εμπλεγμένοι στη διαφθορά και στη δωροδοκία », θυμίζοντας τη θέση του Χίτλερ περί "παγκόσμιας εβραϊκής συνωμοσίας" , που επαναλαμβανόταν πολλές φορές σε ναζιστικές ομιλίες ως πρόσχημα και αιτιολόγηση για το Ολοκαύτωμα.

Επομένως, δεν είναι απλώς ρητορική, όταν στις 3 Οκτωβρίου, στην αρχική φάση της τρέχουσας σύγκρουσης, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, στην ομιλία του προς το έθνος δήλωσε τα εξής: «Ο στόχος των Αζερο-Τούρκων ληστών δεν αφορά στη διεκδίκηση γεωγραφικής επικράτειας. Στόχος τους είναι να συνεχίσουν την πολιτική τους της γενοκτονίας. "

Στην πραγματικότητα, η ιστορία, από τη γενοκτονία των Αρμενίων έως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες συγκρούσεων, καθώς και τρέχουσες πολιτικές δηλώσεις, οικονομικές πολιτικές, συναισθήματα των κοινωνιών και στρατιωτικές ενέργειες των Αζέρων και της τουρκικής ηγεσίας, θα πρέπει να μας προειδοποιήσουν ότι η γενοκτονία των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και ίσως ακόμη και στην Αρμενία, είναι μια πολύ αληθινή πιθανότητα. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι Αρμένιοι μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με τη σφαγή εάν κατακτηθεί αρμενική περιοχή, κατά συνέπεια η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Αρτσάχ είναι ο τρόπος να σωθούν οι Αρμένιοιτου Artsakh από την εξόντωση τώρα ή στο εγγύς μέλλον.

Και ήδη μπορούμε να υποστηρίξουμε το επιχείρημα ότι υπάρχει συνωμοσία για διάπραξη γενοκτονίας, άμεση και δημόσια υποκίνηση σε διάπραξη γενοκτονίας και προσπάθεια διάπραξης γενοκτονίας, που είναι πράξεις οι οποίες, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη και τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας, του 1948, όλα τα κράτη του κόσμου είναι υποχρεωμένα να αποτρέπουν και να τιμωρούν.

Εμείς, ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, απαιτούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση και σοβαρή δράση, ώστε να σταματήσει αμέσως η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, και η αντιαρμενική κρατική προπαγάνδα και το μίσος στο Αζερμπαϊτζάν και στην Τουρκία να τελειώσουν. Απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σηκώσει τη φωνή της κατά της ξενοφοβίας, της επιθετικότητας και του πολέμου, και για την πρόληψη της νέας γενοκτονίας. "

© Copyright 2019-2O21 - A.Konstantinou - All Rights Reserved