ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»  

«Αξιότιμη Κυρία Κυριακίδου,
Μιας και ο λόγος περί διανοητικής υγείας από την προλαλήσασα, θα επιθυμούσα να καταθέσω από ιατρικής σκοπιάς μία πολυδύναμη ερώτηση σχετικά με την επικειμένη ενδεχομένη παρέμβασή σας ως Επιτρόπου Υγείας. Θα επιτρέψετε και θα υποστηρίξετε την εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ιατρική και ειδικότερα στην Ψυχιατρική σχετικά με τα ακόλουθα θεμελιώδη ζητήματα:

1. Επιρροή ενός εκάστου εθνικού πολιτισμού επί του τι θεωρεί μια κοινωνία ως φυσιολογικό, παθολογικό ή ανώμαλο.

2. Πιστοποίηση της παγκοσμιότητος των νοσολογικών κριτηρίων και κατηγοριών της βιοϊατρικής και της ψυχιατρικής σε διαφορετικούς εθνικούς πολιτισμούς.

3. Ταυτοποίηση και περιγραφή νοσημάτων που ανήκουν σε ειδικούς πολιτισμούς, γνωστών ως «εθνικές διαταραχές» ή ως «συνδεόμενα προς τον πολιτισμό» σύνδρομα, όπως για παράδειγμα η νευρική ανορεξία ή το προεμμηνοπαυσιακό σύνδρομο στις Δυτικές κοινωνίες.

4. Συσχετική επιρροή γονοτυπικών και φαινοτυπικών παραγόντων επί της προσωπικότητος και επί συγκεκριμένων μορφών ψυχιατρικών και ψυχοσωματικών παθολογιών.

Τελειώνοντας, οφείλω να υπενθυμίσω ότι τα προαναφερθέντα δεν αποτελούν αστήρικτες αναζητήσεις, αλλά υποστηρίζονται εν πολλοίς από την διεθνώς χρησιμοποιουμένη πέμπτη έκδοση του «Διαγνωστικού και στατιστικού εγχειριδίου πνευματικών διαταραχών» (DSM-5) του 2013, όπου συμπεριλαμβάνεται η «Συνέντευξη Πολιτιστικής Σχηματοποιήσεως», για την συγκεκριμενοποίηση της διαγνωστικής προσέγγισης των κλινικών συναδέλφων.

Επίσης ανάλογο βαρύνουσα σημασία έχει το σχετικό πρωτοποριακό πόνημα των Λώρενς Κιρμάγιερ και Σεσίλ Ρουσώ «Πολιτιστική Συμβουλευτική – Αντιμετωπίζοντας τον Αλλο στην Φροντίδα της Πνευματικής Υγείας».  

Similar Posts