06/2020
ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

Μετά την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας, μεταξύ Αρμενίας, Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν στις 10/11/2020, κατέστη σαφές ότι όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου θα επέστρεφαν στα σπίτια τους, και η ανταλλαγή των νεκρών θα οργανωνόταν το συντομότερο δυνατόν.

Με στόχο την καθυστέρηση της διαδικασίας, οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν δηλώνουν ότι η ανταλλαγή αιχμαλώτων θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής νεκρών, δεν παρέχουν στους διεθνείς οργανισμούς (π.χ. Ερυθρό Σταυρό) σαφή δεδομένα, και παραβιάζουν την Σύμβαση της Γενεύης.
Επίσης στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας, έντασης και ψυχολογικών βασάνων στους αιχμαλώτους, στους συγγενείς των νεκρών και στην Αρμενική κοινωνία.

Επιπλέον τα ΜΜΕ και ΜΚΔ του Αζερμπαϊτζάν δημοσιεύουν βίντεο και φωτογραφίες που απεικονίζουν αυξανόμενα εξευτελιστική μεταχείριση και ακρωτηριασμούς Αρμενίων από τις στρατιωτικές δυνάμεις, συνοδευόμενα από σχόλια για δόξα στους Αζέρους. Κανείς δεν ξέρει τι χειρότερο μπορεί να συμβαίνει πίσω από τις κάμερες.

Η απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων, η ασφαλής επιστροφή τους, και η ανταλλαγή νεκρών είναι ζήτημα που απαιτεί άμεση επίλυση

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Τι σκοπεύει να κάνει για να επιταχύνει και να διευκολύνει την άμεση επιστροφή των αιχμαλώτων στην Αρμενία;


2. Αντιλαμβάνεται ότι κάθε καθυστέρηση ενθαρρύνει το Αζερμπαϊτζάν και την προστάτιδά του Τουρκία να διαπράττουν περισσότερες φρικαλεότητες και βία σε όλο τον κόσμο;  

 

© Copyright 2019-2O21 - A.Konstantinou - All Rights Reserved