“Μετεξελίσσεται η ΕΕ σε «φρούριο» κατά της μετανάστευσης ;”
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιζητεί νέους νόμους για την πάταξη των διακινητών μεταναστών, ως μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας της για να εμποδίσει τους ανθρώπους να διασχίζουν τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της ΕΕ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την παρελθούσα Τετάρτη (13 Σεπτεμβρίου) κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Στρασβούργο δήλωσε: «Χρειαζόμαστε νέα νομοθεσία και μια νέα δομή διακυβέρνησης. Η νομοθεσία μας για το λαθρεμπόριο ανθρώπων είναι άνω των 20 ετών και χρειάζεται επείγουσα ενημέρωση».
Και πρόσθεσε : «Χρειαζόμαστε ισχυρότερη επιβολή του νόμου, ισχυρότερη δίωξη των παρανόμων και έναν περισσότερο εξέχοντα ρόλο για τις υπηρεσίες μας — Europol, Eurojust και Frontex», κατονομάζοντας τα κοινά ευρωπαϊκά αστυνομικά και δικαστικά γραφεία, καθώς και γραφεία συνοριακού ελέγχου.
Οι μελλοντικές συναφείς δράσεις πρόκειται να συζητηθούν σε μια διεθνή διάσκεψη για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας ανθρώπων, την οποία ανεκοίνωσε επίσης η κυρία φον ντερ Λάιεν, εν μέσω της ευθείας υποσχέσεώς της «να τεθεί τέλος σε αυτή την σκληρή και εγκληματική επιχείρηση».
Στην ομιλία της δεν κοινοποίησε καμία λεπτομέρεια, αλλά δήλωσε πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη συμφωνία με τον αυταρχικό ηγέτη της Τυνησίας πρόεδρο Καΐς Σαγιέντ (με στόχο να εμποδίζει τους μετανάστες να πλέουν με βάρκες προς την Ιταλία) ως πρότυπο και για άλλες ευρωαφρικανικές διαπραγματεύσεις, παρά την σφοδρή κατακραυγή κατά της Τυνησίας από ποικίλες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτό το γεγονός έρχεται στην επικαιρότητα μετά από τις ασαφείς συμφωνίες κατά του λαθρεμπορίου ανθρώπων με το Μαρόκο και τον Νίγηρα, πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ στην πολύπαθη Νιαμέ τον παρελθόντα Ιούλιο.
Ήδη από το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κήρυξε πόλεμο ενάντια στους λαθρεμπόρους, αργότερα δε πρότεινε ένα ανανεωμένο σχέδιο δράσης κατά του λαθρεμπορίου ανθρώπων μέχρι το 2025.
Ωστόσο, παρ’ όλη την έντονα φιλόδοξη ρητορική της ΕΕ και τα τέσσερα χρόνια της κυρίας φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής στο ισχυρότερο γραφείο της, η Μεσόγειος Θάλασσα, την οποία πάρα πολλοί άνθρωποι προσπαθούν επίμονα να διασχίσουν, τον τελευταίο καιρό έχει καταστεί μια από τις πλέον θανατηφόρες μεταναστευτικές οδούς στον πλανήτη.
Οι πάσης φύσεως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, (συμπεριλαμβανομένων και ανώτερων αξιωματούχων από υπηρεσίες του ΟΗΕ), εδώ και χρόνια λένε ότι οι πολιτικές της ΕΕ για τον περιορισμό και τη συγκράτηση της παράνομης μετανάστευσης, ενώ οι συναλλαγές της με διάφορα «δυσλειτουργικά» κράτη απλώς και μόνον έχουν ενθαρύνει τους εγκληματίες λαθρέμπορους ψυχών να αναλάβουν ολοένα αυξανόμενους κινδύνους.
Αντ’ αυτού οι διάφοροι σκληροί «δικαιωματιστές» έχουν ζητήσει περισσότερες νόμιμες οδούς διέλευσης προς την Ευρώπη — μιαν ακραία ιδέα που αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό με αδιαφορία αν όχι χλευασμό στα κράτη μέλη.
Η «επανεγκατάσταση», μια από τις λίγες νόμιμες και τελεσφόρες διαδικασίες για να φθάσουν ασφαλείς οι πρόσφυγες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματικά συμπιέζεται.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ τα περισσότερα κράτη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη εγκαταστήσει ούτε έναν πρόσφυγα το 2023. Μέχρι στιγμής φέτος, μόνο 6.000 έχουν καταφέρει να επανεγκατασταθούν σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει έμπρακτα αποδείξει πως είναι ικανή να φιλοξενήσει 4 εκατομμύρια Ουκρανούς, που διέφυγαν από τον βίαιο πόλεμο της Ρωσίας στους τελευταίους 18 μήνες !
Για ορισμένους ευρωβουλευτές, παρόντες στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, η ετήσια ομιλία της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν δεν έδειξε καμία αλλαγή προσέγγισης.
Την παρελθούσα Τετάρτη, ως αντίδραση στα λόγια της προέδρου, ο Φιλίπ Λάμπερτς Βέλγος ευρωβουλευτής και ο συμπρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων δήλωσε : «Σήμερα, η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου συνοψίζεται στην μετατροπή της Ευρώπης σε φρούριο και βασίζεται σε αυταρχικούς, δικτάτορες και αποτυχημένα κράτη ώστε να κρατούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μακριά από τις ακτές μας».
Εκλεκτικές μεροληψίες ή άρρητες σκοπιμότητες;
Η εκλεκτική εξαίρεση της Ουκρανίας είναι γεγονός, ενώ αναμφισβήτητα όσοι διαφεύγουν από άλλες ανθρωποκτόνες συγκρούσεις ή διώξεις δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να αναζητήσουν καταφύγιο στην ΕΕ.
Πέρυσι, οι Σύροι, μαζί με Αφγανούς και Τυνήσιους, αντιπροσώπευαν σχεδόν τους μισούς από όλους όσους εντοπίστηκαν να προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ μέσω των Δυτικών Βαλκανίων. Εφέτος οι Σύροι υπέβαλαν περισσότερες αιτήσεις για άσυλο στην ΕΕ από οποιαδήποτε άλλη υπηκοότητα. Εξ αυτών περίπου το 95 τοις εκατό έλαβε καθεστώς προστασίας.Όμως άλλοι στάθηκαν πολύ πιο ατυχείς, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 600 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο, σε διεθνή ύδατα, στα ανοικτά των νότιων ακτών ττης πατρίδας μας τον Ιούνιο.
Η κυρία φον ντερ Λάιεν δεν έκανε καμία αναφορά στην εν λόγω πρόσφατη τραγωδία στην ομιλία της. Αντίθετα, η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ επαίνεσε τις πολιτικές που υιοθέτησαν η Βουλγαρία και η Ρουμανία για «εκδήλωση βέλτιστων πρακτικών τόσο για το άσυλο όσο και για τις επιστροφές των μεταναστών». Επιπλέον, υποσχέθηκε πως αυτό το έτος θα προμηθεύσει τη Βουλγαρία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ραντάρ και άλλο κατάλληλο εξοπλισμό επιτήρησης, ώστε για να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες έξω από τα βουλγαρικά σύνορα.
Ωστόσο, η Επιτροπή της ΕΕ μετά από αίτημα «ελευθερίας πρόσβασης πληροφοριών», αρνήθηκε να αποκαλύψει έγγραφα σχετικά με το τι ακριβώς χρηματοδοτεί στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Η κυρία Μονίκ Παριά, Γαλλίδα ανώτερη αξιωματούχος της επιτροπής, Γενική Διευθύντρια του τμήματος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υπόθέσεων (HOME), ανέφερε στην επ΄αυτού άρνησή της : «Αυτά τα έγγραφα περιέχουν πληροφορίες για την τιμολόγηση των υπηρεσιών και οι δραστηριότητες θεωρούνται ιδιόκτητες πληροφορίες με ανταγωνιστική αξία για κάθε χώρα».
Διαπιστώνεται επίσης μια σχετική έλλειψη διαφάνειας, καθώς κάποια κράτη της ΕΕ συνεχίζουν να επιβάλλουν προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους, με ενδεχόμενο να θέσουν σε κίνδυνο τον «χώρο Σένγκεν» χωρίς διαβατήρια. Ακόμη, στους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους οι αιτήσεις για άσυλο ξεπέρασαν τις 500.000, τρομοκρατώντας τον ηγέτη της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ώστε ζήτησε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα ολόκληρης της Γερμανίας. Είναι ευνόητο πως μια τέτοια πολιτική κατάσταση είναι πιθανό να «βαρύνει» την κυρία φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι Γερμανίδα.
Όμως στη μεγάλη ομιλία της στην ΕΕ την παρελθούσα Τετάρτη διεφάνη ότι πολύ δύσκολα η Επιτροπή θα σταματήσει να κλείνει τα μάτια σε διάφορες καλά τεκμηριωμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εξωτερική παρυφή της ενωσιακής Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται πως η Βουλγαρία, η Κροατία και η Ουγγαρία έχουν κατονομαστεί ως οι χειρότεροι ένοχοι τέτοιων παραβιάσεων. Μάλιστα η Κροατία κατηγορήθηκε ότι φιλοξενεί μυστικές εγκαταστάσεις όπου κρατούνται αυθαίρετα και βασανίζονται πρόσφυγες, σε έρευνα του μέσου ενημέρωσης ριζοσπαστικής – συνεργατικής δημοσιογραφίας «Lighthouse Reports», με έδρα την Ολλανδία.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ https://evrovouliwatch.eu