Τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τους δυτικούς δασμούς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες πιθανότατα θα περιορίσουν την πώληση κινεζικών αυτοκινήτων και την προμήθεια κινεζικών αυτοκινήτων στις εγχώριες αγορές τους, για να μειώσουν τους κινδύνους για την εθνική τους ασφάλεια και τους οικονομικούς κινδύνους. Τους τελευταίους έξι μήνες, η αυτοκινητοβιομηχανία – ιδιαίτερα τα ηλεκτρικά και συνδεόμενα με το διαδίκτυο οχήματα – έχει καταστεί το πλέον πρόσφατο μέτωπο στον στρατηγικό ανταγωνισμό μεταξύ Κίνας και Δύσης, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν τον ρόλο της Κίνας στον εν λόγω τομέα. Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Λουίζ Γέλεν έφθασε στην Κίνα στις 3 Απριλίου για πενθήμερες συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών των ΗΠΑ για τις κινεζικές επιδοτήσεις που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας Ηλεκτρικών Οχημάτων – EV – Electric Vehicles που θα ημπορούσε να πλημμυρίσει τις παγκόσμιες αγορές.
Η επίσκεψη της Γέλεν επήλθε αφ΄ότου το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου άρχισε στις 29 του παρελθόντος Φεβρουαρίου να διαμορφώνει νέους κανόνες που στοχεύουν στη διαφύλαξη της αλύσου εφοδιασμού της τεχνολογίας πληροφοριών, επικοινωνιών και υπηρεσιών για συνδεόμενα οχήματα. Οι κανόνες θα καθορίζουν γενικώς τα συνδεόμενα οχήματα και θα επικεντρώνονται στον περιορισμό της κινεζικής τεχνολογίας. Επί πλέον η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ παραλλήλως θα μειώσει τους δασμούς σε ολιγότερον στρατηγικά αγαθά.
- Πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξεκίνησε μια 13μηνο έρευνα τον Οκτώβριον του 2023 για τις κινεζικές επιδοτήσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες EV, κάτι που θα ημπορούσε τελικώς να οδηγήσει το ευρωπαϊκό συγκρότημα να επιβάλει μεγάλους δασμούς στα κινεζικά EV. Επίσης, το Politico, έγκριτο και «ακούραστο εργοστάσιο παραγωγής αποκλειστικοτήτων», ανέφερε στις 27 Φεβρουαρίου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξήταζε μια παρόμοια έρευνα.
- Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε στις 18 Μαρτίου ότι θα επιβάλει δασμούς 100% στα κινεζικά οχήματα που εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μεξικό, αυξάνων την απειλή του περί δασμών 50% που είχε διατυπωθεί ενωρίτερον στον ίδιο μήνα.
Τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα αποδεικνύονται φθηνά και ανταγωνιστικά σε ορισμένες δυτικές αγορές, πράγμα που τονίζει ότι, εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα θα ημπορούσαν να κατακλύσουν τις ανεπτυγμένες αγορές. Οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων αντιπροσωπεύουν μιαν οικονομική και πολιτική απειλή για τις βιομηχανικές βάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας σε δυτικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Γερμανία. Αυτό δίδει στους δυτικούς πολιτικούς ηγέτες ένα κίνητρο να εφαρμόσουν περισσότερα προστατευτικά μέτρα για να προστατεύσουν τους εργαζομένους και την εγχώριο βάση τους από τον κινεζικό ανταγωνισμό, ιδιαιτέρως αφού είδαν τον αντίκτυπο των απεριορίστων κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στην εγχώριο αγορά της Αυστραλίας.
Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Αυστραλίας με την Κίνα, η οποία ετέθη σε ισχύ το 2015, διασφαλίζει ότι τα περισσότερα μη πολυτελή κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα που πωλούνται στην Αυστραλία εξαιρούνται από τους δασμούς. Ως αποτέλεσμα, η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων Biyadi – BYD εξησφάλισεν το 14% της αναδυομένης αγοράς EV της Αυστραλίας το 2023, μόλις ένα έτος μετά την είσοδό της στην αυστραλιανή αγορά, ενώ κάθε μοντέλο EV που πωλείται επί του παρόντος στην Αυστραλία για ολιγότερα από 50.000 δολάρια κατασκευάζεται στην Κίνα. Καθώς η ζήτηση της Αυστραλίας για ηλεκτρικά οχήματα αυξάνεται εν μέσω της ευρυτέρας ωθήσεως της Καμπέρας για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, το φθηνό κόστος των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων τα τοποθετεί σε προνομιακή θέση ώστε να επωφεληθούν στην αγορά των μη πολυτελών ηλεκτρικών οχημάτων. Η πρόσβαση της Κίνας στην αυστραλιανή αγορά είναι μοναδική, καθώς οι εισαγωγές EV στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες υπόκεινται σε λίαν υψηλοτέρους δασμούς (10% και 27,5% αντιστοίχως). Ωστόσον, αυτό ημπορεί να μην είναι αρκετό για να αποτρέψει τα κινεζικά EV να είναι ανταγωνιστικά ως προς το κόστος σε αυτές τις αγορές, δεδομένου του πολύ χαμηλοτέρου κόστους παραγωγής της Κίνας, των κινεζικών κρατικών επιδοτήσεων και του υψηλοτέρου κόστους εργασίας στην Δύση.
- Το 2023, τα ηλεκτρικά οχήματα που παράγονται στην Κίνα αντεπροσώπευαν το 19,5% των ηλεκτρικών οχημάτων που επωλήθησαν στην Ευρώπη, συμφώνως προς την «Ευρωπαϊκήν Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος» (European Federation for Transport and Environment -T&E), ενώ το ποσοστόν αυτό αναμένεται να φθάσει στο 25% το 2024. Ενώ η πλειοψηφία αυτών των οχημάτων είναι Δυτικής προελεύσεως, όπως η BMW και η Tesla, η T&E προβλέπει ότι τα κινεζικά τους ανάλογα θα φθάσουν το 11% της ευρωπαϊκής αγοράς EV το 2024 και το 20% έως το 2027, με την Biyadi – BYD να στοχεύει στο 5% της αγοράς έως το 2026.
- Ενώ οι υψηλότεροι δασμοί στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες προστατεύουν τις αγορές τους σε μικρό βαθμό από τις κινεζικές εξαγωγές, η BYD και άλλες ανταγωνιστικές κινεζικές εταιρείες ηλεκτροκινήτων οχημάτων θα αποφύγουν ορισμένους από αυτούς τους δασμούς αυξάνουσες την εκτός Κίνας παραγωγήν οχημάτων τους. Για παράδειγμα, η BYD θα ανοίξει ένα εργοστάσιο συναρμολογήσεως στην Ουγγαρία το 2026 και στην Βραζιλία έως το τέλος του 2024, σχεδιάζει επίσης να ανοίξει ένα εργοστάσιο στο Μεξικό. Ενώ το υψηλότερον κόστος παραγωγής σε αυτές τις χώρες ημπορεί να μειώσει ορισμένους κινδύνους να πλημμυρίσουν διάφορες αγορές με κινεζικά EV, οι κινεζικές εταιρείες που κατασκευάζουν EV εκτός Κίνας θα εξακολουθούν να επωφελούνται από τις κινεζικές επιδοτήσεις για εισαγόμενα ανταλλακτικά και εξαρτήματα.
Ο ρόλος της Κίνας στον κλάδον των ηλεκτρικών οχημάτων —και της αυτοκινητοβιομηχανίας ευρύτερον— καθίσταται επίσης, ολοέν και περισσότερον, θέμα εθνικής ασφάλειας λόγω της συλλογής δεδομένων. Η ανασκόπηση της αλύσου εφοδιασμού τεχνολογίας πληροφοριών, επικοινωνιών και υπηρεσιών των ΗΠΑ για τα συνδεόμενα οχήματα καταδεικνύει την αυξανομένη ανησυχία για τον ρόλο της Κίνας στην αυτοκινητοβιομηχανία πέραν από τα οχήματα. Η ανασκόπηση καλείται να εξετάσει πώς οι μη κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούν συνδεόμενα εξαρτήματα κινεζικής κατασκευής, όπως συστήματα GPS, συστήματα «ενημεροδιασκεδάσεως» (infotainment) – και «ηπίας ενημερώσεως» (τύπος μέσων, συνήθως τηλεοπτικών ή διαδικτυακών, που παρέχει έναν συνδυασμό πληροφοριών και ψυχαγωγίας), εφεδρικές κάμερες και άλλους αισθητήρες.
Τα οχήματα εξαρτώνται ολοέν και περισσότερον από τα ηλεκτρονικά και η βιομηχανία ευρίσκεται στο μέσον μιάς «εκρήξεως» των Προηγμένων Συστημάτων Υποστηρίξεως Οδηγού (Advanced Driver-Assistance Systems – ADAS). Το 2030 περισσότερον από το 60% των αυτοκινήτων αναμένεται να χρησιμοποιεί τα συστήματα ADAS επιπέδου 2 ή ανωτέρου, τα οποία επιτρέπουν στο όχημα να εκτελεί κάποιον βαθμόν αυτοδιευθύνσεως – αυτοοδηγήσεως, (ενώ το 2019 το ανάλογο ποσοστό ήταν μόλις 10%). Τα πλέον προηγμένα συστήματα — ιδιαιτέρως Επιπέδου 3 και πέραν — που αρχίζουν να διεισδύουν στην αγορά έχουν πολλούς αισθητήρες όπως lidar (η τεχνική LIDAR – «LIght Detection And Ranging» βασίζεται στην εκπομπή παλμικής ακτινοβολίας λέιζερ στην ατμόσφαιρα και στην ακόλουθο καταγραφή της οπισθοσκεδαζομένης ακτινοβολίας), αισθητήρες υπερήχων, κάμερες και ραντάρ.
Από την οπτική γωνία των Δυτικών χωρών, τα συνδεόμενα οχήματα που χρησιμοποιούν σημαντικόν όγκο κινεζικού εξοπλισμού (ανεξαρτήτως από το εάν ολόκληρο το όχημα είναι κινεζικής προελεύσεως ή όχι) μετακινούν αποτελεσματικώς συσκευές συλλογής δεδομένων τις οποίες θα ημπορούσαν να εκμεταλλευθούν οι Κινέζοι, παράγοντες μέσω αυτών ουσιώδη απειλή εθνικής ασφαλείας. Δεδομένων των δυτικών ανησυχιών σχετικώς με την διείσδυση της Huawei και άλλων κινεζικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών στα δυτικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών και την συνακόλουθο δημιουργία απειλής για την εθνικήν ασφάλεια, είναι θέμα χρόνου να εφαρμόσουν οι δυτικές κυβερνήσεις αυστηρότερες απαιτήσεις για τον ρόλον της Κίνας στην αυτοκινητοβιομηχανία και στην πρόσβασή της σε πληροφορίες που δύνανται να συλλέγονται από αυτοκίνητα. Ενώ όλοι οι τύποι οχημάτων δημιουργούν αυτούς τους κινδύνους για την εθνικήν ασφάλεια, τα ηλεκτρικά οχήματα προκαλούν μεγάλην ανησυχία επειδή τα περισσότερα από αυτά ευρίσκονται επί του παρόντος στην αγορά πολυτελείας, η οποία τείνει να έχει περισσότερες τεχνολογίες αυτοματισμού.
Ειδικότερον οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανόν να ακολουθήσουν την σκληροτέρα μεταξύ των δυτικών εθνών προσέγγιση όσον αφορά στην επιβολή περιορισμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και στα συνδεόμενα ηλεκτρονικά των οχημάτων. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριον, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανόν τελικώς να αυξήσουν τους δασμούς στα κινεζικά αυτοκίνητα πέραν από το τρέχον 27,5%. Πιθανότατα η Ουάσιγκτον θα εφαρμόσει επίσης περιορισμούς στην άλυσο εφοδιασμού και άλλους περιορισμούς που θα εμποδίζουν τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να εξάγουν στις ΗΠΑ σε μεγάλους αριθμούς οχήματα και εξαρτήματα οχημάτων (συμπεριλαμβανομένων μπαταριών EV, συνδεομένου εξοπλισμού και απαρτιωμένων οχημάτων). Σε τελικήν ανάλυση, αυτό προφανώς θα εμποδίσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να απελευθερώσουν τον τομέα των μεταφορών τους από τις ανθρακούχες εκπομπές, ιδιαιτέρως τους Αμερικανούς πολίτες των οικονομικώς κατωτέρων τάξεων που θα αδυνατούν να προβούν σε αγορά των ακριβοτέρων ηλεκτρικών οχημάτων.
Επίσης οι ΗΠΑ είναι πιθανόν να επεκτείνουν τελικώς τους ελέγχους των εξαγωγών τους και να θέσουν τεχνολογικούς περιορισμούς σε ορισμένες από τις πλέον συναφείς με την εθνική ασφάλεια τεχνολογίες σε οχήματα που έχουν στρατιωτικές εφαρμογές. Το lidar, οι αισθητήρες υπερήχων και τα συστήματα αυτονόμου οδηγηήσεως είναι όλες τεχνολογίες που έχουν σαφείς στρατιωτικές εφαρμογές, οπότε η Ουάσιγκτον πιθανότατα θα στοχεύσει κινεζικές οντότητες που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές με ελέγχους εξαγωγών με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόζει για τους Κινέζους κατασκευαστές δρόνων – drones και τους κατασκευαστές καμερών. Πιθανότατα τέτοιες προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν την αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας θα προκαλέσουν κινεζικά αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Κίνα και ενδεχομένως μέσω ελέγχων εξαγωγών σε κρίσιμες τεχνολογίες. Επί παραδείγματι, το Πεκίνο θα ημπορούσε να περιορίσει τις εξαγωγές της τεχνολογίας μπαταριών λιθίου – φωσφορικού σιδήρου από την κινεζικήν εταιρεία Contemporary Amperex Technology Co., γεγονός που θα περιόριζε την ικανότητα των αυτοκινητοβιομηχανιών των ΗΠΑ να αδειοδοτούν την τεχνολογία κατασκευής μπαταριών EV στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα εστιάσει περισσότερον στην προσέγγισή της όσον αφορά στους περιορισμούς των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, ωστόσον είναι πιθανόν ένα ευρύτερο σημαντικό επίπεδο περιορισμών, κάτι που πιθανότατα θα προκαλέσει κινεζικά αντίποινα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδήλωσεν τον Μάρτιον πως ανεκάλυψεν «επαρκή στοιχεία» ότι η Κίνα παρείχε παράνομον οικονομικήν υποστήριξη σε ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία και ότι οι Βρυξέλλες θα ημπορούσαν να επιβάλουν προσωρινούς δασμούς ήδη από τον Ιούλιο. Η Επιτροπή έχει επίσης αρχίσει να δίδει οδηγίες στους τελωνειακούς υπαλλήλους της ΕΕ να καταχωρούν την εισαγωγή EV, ώστε οι Βρυξέλλες να ημπορούν να τους επιβάλλουν τυχόν αντισταθμιστικούς δασμούς στο τέλος της προαναφερθείσης ερεύνης για τις κινεζικές επιδοτήσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες ηλεκτρικών οχημάτων.
Δεν είναι σαφές πόσον θα ημπορούσαν να αυξηθούν οι δασμοί, αν και θα διαφέρουν αναλόγως με την αυτοκινητοβιομηχανία, οπότε κινεζικές εταιρείες όπως η BYD πιθανόν να αντιμετωπίσουν τις αυστηρότερες κυρώσεις. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν εξετασθεί αναλόγως, τα κινεζικά εξαρτήματα και η τεχνολογία που χρησιμοποιούνται στα οχήματα της ΕΕ, (ανεξαρτήτως του πού συναρμολογούνται αυτά), πιθανότατα θα προκύψουν αντίστοιχες ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ενώ λόγω ανησυχιών για κινεζικά αντίποινα πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι απίθανο να περιορίσουν την κινεζική τεχνολογία στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας τόσον ευρέως όσον οι Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα θα εφαρμόσουν τουλάχιστον ορισμένους περιορισμούς, ακόμη και εάν εστιάσουν στις πλέον επικίνδυνες πτυχές της τεχνολογίας, όπως οι αισθητήρες σε εξόχως αυτοματοποιημένα οχήματα.
Παρά την προσπάθειαν της Ευρωπαϊκής Ενώσεως να αποφύγει έναν ευρύτερον εμπορικόν πόλεμο με την Κίνα, κάποιο επίπεδον αντιποίνων είναι πιθανόν, καθώς το ευρωπαϊκό συγκρότημα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτον των κινεζικών εξαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων. Ενώ η Κίνα έχει εκκινήσει μιαν έρευνα για το μπράντι που εισάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αντίποινα για την υποστήριξη της Γαλλίας στην έρευνα περί ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το 2023 οι εξαγωγές μπράντι της ΕΕ στην Κίνα ανήλθαν συνολικώς σε ολιγότερον από το 15% της αξίας των εξαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας στην Ευρώπη. Εάν οι δασμοί της ΕΕ επεκταθούν περισσότερον από ό,τι προβλέπει το Πεκίνο, η Κίνα ημπορεί να διευρύνει το εύρος των διενεργουμένων ερευνών της για ευρωπαϊκά προϊόντα ή να εξετάσει το ενδεχόμενον επιβολής περιορισμών σε ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν μεγάλη παρουσία στην Κίνα, όπως η BMW.
- Οι επερχόμενες ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιον είναι απίθανο να αλλάξουν σημαντικά την πολιτικήν της ΕΕ επί του ζητήματος, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πιθανότατα θα επιστρέψει (ακόμη και σε ένα ελαφρώς συντηρητικότερον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) με πολλές από τις νυν ισχύουσες προτεραιότητες.
- Τυχόν περιορισμοί της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα πιθανότατα θα εκτρέψουν ορισμένες από κινεζικές εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστραλία και στον Καναδά, καθώς αυτές οι χώρες διαθέτουν παρόμοια πρότυπα ασφαλείας για τα ηλεκτρικά οχήματα που παράγονται στην Κίνα ή από Κινέζους κατασκευαστές, πρότυπα τα οποία δύνανται να εκπληρωθούν ευκολότερον. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εφαρμόσει επίσης δασμούς διασφαλίσως ή αντισταθμιστικούς δασμούς.
- Μάλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει τους φιλοδόξους στόχους ηλεκτροκινήσεως του στόλου αυτοκινήτων αποκλειστικώς μέσω της εγχωρίου κατασκευής τους. Όμως το ευρωπαϊκό συγκρότημα πιθανότατα δεν θα χρειασθεί μεγάλες δομολειτουργικές αλλαγές, καθώς οι δασμοί του έχουν σχεδιασθεί, ως επί το πλείστον, ώστε να πείσουν τις κινεζικές εταιρείες να μεταφέρουν ορισμένες από τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους από την Κίνα στην Ευρώπη, αντί να εμποδισθεί εντελώς η πρόσβασή τους στην αγορά της ΕΕ. Επιπλέον, οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων πωλούν ήδη τα προϊόντα τους στην Κίνα σε ένα κλάσμα των ευρωπαϊκών τιμών, υποδηλώνοντες έτσι ότι ημπορούν να απορροφήσουν υψηλοτέρους δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να παραμείνουν κερδοφόροι. Ενώ ενδέχεται να υπάρχουν βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, ο αριθμός των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται χάρη στη συνολική ανταγωνιστική τιμολόγηση.