Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΟ
ΤΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΟΥ

Η είδηση δεν είναι fake news. Ο Βρετανικός στρατός πρότεινε τον παροπλισμό των αρμάτων μάχης του Ηνωμένου Βασιλείου για να εξοικονομήσει χρήματα και να επικεντρωθεί σε άλλους εξοπλιστικούς τομείς.

Το άρμα μάχης Challenger II του Βρετανικού στρατού θεωρείται ξεπερασμένο και χρειάζεται άμεσα αναβάθμιση ή αντικατάσταση. Η αναβάθμιση ή αντικατάσταση απαιτεί πόρους που δεν διατίθενται, έτσι προτάθηκε ο κύριος στόλος των αρμάτων μάχης να παροπλιστεί, ήτοι τα άρματα να στοιβαχτούν σε μάντρα σκράπ. Αντ΄ αυτού ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου σκοπεύει να επικεντρωθεί στα διαστημικά όπλα και στον κυβερνοχώρο. Η κίνηση αυτή ακολουθεί μια απόφαση της Ολλανδίας η οποία αρχές της δεκαετίας του 2010 είχε παροπλίσει 60 Leopard II, μια απόφαση όμως την οποία γρήγορα ανακάλεσε. Θυμίζουμε ότι η Βρετανία είναι η χώρα που το 1916 εφηύρε το άρμα μάχης, ο παροπλισμός των αρμάτων μάχης στον Βρετανικό στρατό θα τερματίσει μια ιστορία 100 ετών ανάπτυξης και κατασκευής αυτού του οπλικού συστήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο βασίλειο στην πραγματικότητα εφηύρε την έννοια «τανκ» (δεξαμενή) για τα ερπυστριοφόρα θωρακισμένα οχήματα μάχης. Το τανκ σχεδιάστηκε για να σπάσει το αδιέξοδο του πολέμου των χαρακωμάτων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Βρετανικός στρατός παρουσίασε το πρώτο άρμα μάχης στον κόσμο το 1916, το Mark I, ενώ στην διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε στο οπλοστάσιο του εντυπωσιακά άρματα όπως το Crusader, Mark II, Churchill και Cromwell. Στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ο στρατός εξοπλίστηκε με τα άρματα Centurion, Chieftain και Challenger I. Το Challenger II παρουσιάστηκε το 1998 και ο βρετανικός στρατός απέκτησε 227 άρματα αυτού του τύπου. Το 2019 προτάθηκε η αναβάθμιση 148 αρμάτων Challenger II, αυτή η πρόταση φαίνεται ότι παραμερίστηκε υπέρ του ολικού παροπλισμού των συγκεκριμένων αρμάτων.

Εφόσον η πρόταση υλοποιηθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξαλείψει 227 άρματα Challenger II από την δύναμη πυρός του στρατού και την δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Το Challenger ΙΙ ήταν αρχικά ένα από τα καλύτερα άρματα του ΝΑΤΟ, όμως δεν είχε υπάρξει ποτέ μια σημαντική ροή αναβάθμισης του. Σήμερα θεωρείται από τους ειδήμονες ξεπερασμένο, αφού χρειάζεται νέους κινητήρες, νέα συστήματα ελέγχου πυρός και νέα πυροβόλα των 120mm, κάτι που ήδη διαθέτουν τα σύγχρονα γερμανικά Leopard και αμερικανικά Abrams.   

Μοιραστείτε το στο Twitter !

Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα.
Ναπολέων

2020 copyright istos.net.gr