ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συνεφώνησαν το βράδυ της παρελθούσης Τετάρτης (κατά την συνάντησή τους στην Ρώμη στις 18 τρέχοντος) ότι πρέπει να υπάρξει ένας «αυτόματος μηχανισμός» καταμερισμού των μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, στον οποίον να συμμετέχουν, «ούτως ή άλλως», ήτοι κατ’ ανάγκην, όλες οι χώρες της Ενώσεως, υπό την απειλήν αμέσων οικονομικών κυρώσεων εάν δεν το πράξουν. Η συνάντηση των δύο υπήρξεν ο προάγγελος της επικειμένης συναντήσεως των ΥΠΕΣ που θα λάβει χώρα την τρέχουσα εβδομάδα στην Μάλτα.
Οι δύο χώρες οι οποίες πλέον εμφανίζουν κοινό μέτωπο μετά από δύο χρόνια πολυεπιπέδων διαφωνιών στο επίμαχο ζήτημα του μεταναστευτικού, όπως εξήγησε ο … τα μάλα σκληρός Μακρόν κατά την αστραπιαία του επίσκεψη στην Ιταλία, θα υπερασπισθούν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως «την κοινή θέση τους ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» στην υποδοχή των μεταναστών. Οι δύο «λαοφιλείς» ηγέτες, μετά την βραχεία συνομιλία που είχαν, εζήτησαν να καταστεί πλέον αποτελεσματική και η διαδικασία επαναπατρισμού εκείνων των «κακών» μεταναστών, που δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη (ήτοι σαφώς και αναντιρρήτως είναι παράτυποι – παράνομοι μετανάστες).
Ο οσφυσείων Κόντε υπεγράμμισε με περισσή αρενωπότητα ότι βεβαίως η Ιταλία «…. δεν θα επιτρέψει στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην χώρα», αλλά επίσης εδήλωσε ότι πρέπει «να εφαρμοστεί διαχείριση αυτού του φαινομένου». Υπενθυμίζεται εδώ ότι μέχρις προσφάτως ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της πατριωτικής – λαϊκιστικής Λέγκα, απηγόρευε στους παρατύπους μετανάστες να αποβιβασθούν σε ιταλικά λιμάνια. Ο Μακρόν εκφράζων από πλευράς του λύπη για την «αδικία» που βιώνουν οι Ιταλοί, επανέλαβε ότι η Ένωση δεν εστάθη αλληλέγγυoς στην Ιταλία και ετόνισε : «Δεν υποτιμώ όσα έζησε ο ιταλικός λαός, όμως η απάντηση στο μεταναστευτικό ζήτημα δεν ευρίσκεται στην εσωστρέφεια, αλλά σε μιαν αποτελεσματική λύση ευρωπαϊκής συνεργασίας».
Ο Γάλλος πρόεδρος είχεν ανακοινώσει παρόμοια γαλλο-γερμανικά σχέδια κατά το προσφάτως παρελθόν θέρος, όταν εδήλωσε ότι 14 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως είχαν υπογράψει έναν “μηχανισμό αλληλεγγύης” για κατανομή των αιτούντων άσυλο σε ολόκληρο την έκταση της Ενώσεως.
Ενώ τα σκάφη των ΜΚΟ συνέχιζαν να καταφθάνουν ανενόχλητα και κατάφορτα με ανθρώπους, (πολλοί των οποίων όντως διέφευγαν από την κλιμακουμένη βία από την Λιβύη και αλλού), οι παρατεταμένες αντιπαραθέσεις για το ποιος θα τους υπεδέχετο παρέμειναν απαράλλακτες. Αυτές οι ταραχώδεις επιπλοκές εξηνάγκασαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις παρεμβάσεις της και να συντονίσει τις δραστηριότητες μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ώστε να λειτουργούν σε κατά περίπτωση βάση, και να προβαίνουν εγκαίρως στην «σωτήριο» διασπορά ανθρώπων που είχαν καθηλωθεί στις βάρκες. Χαρακτηριστικώς σε μια περίπτωση τον περασμένο μήνα, εχρειάσθησαν δύο ολόκληρες εβδομάδες πριν καν εκκινήσουν συνομιλίες για το πώς θα αποβιβασθούν στην ξηρά περισσότεροι από 150 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα ισπανικό σωστικό σκάφος.
Με αφορμή τις πρόσφατες «στρατηγικές συναντήσεις» των Ευρωπαίων κρατούντων, υπήρξαν και φαινόμενα γενικεύσεως της «ανθρωπιστικής επιταχύνσεως», καθοδικής και σε μη κρατικά επίπεδα των χωρών μελών : Δώδεκα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Πατρίδα μας [επ’ ακριβεία οι : ActionAid Hellas, ASB, Danish Refugee Council, Defense for Children International Greece, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Διοτίμα, Έλιξ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, International Rescue Committee (IRC), Solidarity Now και Terre des hommes Hellas] επεσήμαναν το ενδεχόμενο κινδύνων λόγω του υπερπληθυσμού των μεταναστών και προσφύγων στα νησιά μας και εκάλεσαν τις ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές ώστε να επέλθει τέλος στον κατά την κρίση τους «φαύλο κύκλο του υπερσυνωστισμού και των έκτακτων μέτρων», όπως επίσης και για να προχωρήσουν οι ανευθυνοϋπεύθυνες “έρημες και απρόσωπες” Αρχές σε ουσιώδεις και βιώσιμες λύσεις «για την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων στη χώρα» (ουσιαστικώς δηλαδή για το μόνο δρώμενο περί ου κόπτονται).
Συγκεκριμένως αυτοί οι «καλως ανησυχούντες» συνάνθρωποί μας ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση του νεοδημοκρατικού “Επιτελικού Κράτους” μια μακροπρόθεσμο στρατηγική η οποία «.. θα λαμβάνει υπ’ όψιν της τα πλεονεκτήματα της ένταξης των προσφύγων αλλά και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών υποδοχής». Επίσης ισχυρίζονται ότι απαιτείται ένα λειτουργικό και συνεκτικό σχέδιο για «….την εξασφάλιση επαρκών υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, την ενίσχυση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας και τη συνεργασία με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών». Συνάμα οι … φιλάνθρωπες ΜΚΟ υπογραμμίζουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να «εφαρμόσουν έμπρακτα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», με την δημιουργία ενός μονίμου μηχανισμού καταμερισμού της ευθύνης υποδοχής και εντάξεως των προσφύγων (και επίσης των μη κατονομαζομένων, παρατύπων μεταναστών).
Πέραν του πολυεπιπέδου δρωμένου περί το μεταναστευτικό πρέπει να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε ότι τα σχόλια, οι επικρίσεις, οι συγκεκαλυμμένες απειλές και τα ευχολόγια του Μακρόν εξεφράσθησαν εν μέσω μιας ευρείας κριτικής που δέχεται. Είναι εξ άλλου δεδομένη η αυστηροτέρα και ανελαστική στάση του εντός της Γαλλίας όσον αφορά στο άσυλο. Αυτό αφορά στην πολιτική του υποκριτική και φαίνεται πως αποσκοπεί να αποτελεί ικανή απάντηση εναντίον του σαφώς αντιμεταναστευτικού Εθνικού Συναγερμού της κυρίας Μαρίν Λε Πεν (της οποίας ο όποιος υπολειμματικός Εθνικισμός μάλλον …. εξεθύμανε ματαίως).
Μάλιστα στο παρελθόν προέκυψε και μια αντίδραση από το ίδιο το «κεντρώο» κόμμα του Μακρόν «Η Δημοκρατία Προχωρεί» (La Republique en Marche -LREM), με περισσότερα από δώδεκα ιδρυτικά κομματικά μέλη να υπογράφουν μια δήλωση που απαιτεί να σταματήσει ο λαός να συγχέει τους οικονομικούς μετανάστες με τους αληθώς αιτούντες άσυλο.
Ο Μακρόν τώρα υποστηρίζει και τροφοδοτεί παντοιοτρόπως τη νέα «αριστερή» κυβέρνηση της Ρώμης ώστε να συρράψει τις ραγείσες σχέσεις των δύο χωρών, μετά από μια προηγηθείσα διπλωματική διαμάχη με τον ηγέτη του Κινήματος των 5 Αστέρων.
Εν τω μεταξύ, ο Κόντε προάγει εντόνως την προσφορά Μακρόν για κοινό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως προς διαχείριση του μεταναστευτικού. Είπε στους δημοσιογράφους στην Ρώμη ότι «είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη να στραφεί προς την δομική-διαρθρωτική διαχείριση και όχι πλέον στην επείγουσα διαχείριση των μεταναστών». Οφείλουμε να ενθυμούμεθα πως η κυβέρνηση της Ιταλίας αποτελείται πλέον από το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» και το τάχα αντι-καθεστωτικό Κίνημα των 5-Αστέρων, το οποίον μετά την παραίτηση Σαλβίνι έχει αλλοιώσει ολοσχερώς τον τόνο της κριτικής του για την μετανάστευση. Κατά την 14μηνο περίοδο εθνικής ανεξαρτησίας, με τον Σαλβίνι ως Υπουργό Εσωτερικών και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, η Ιταλία είχε κλείσει αποτελεσματικότατα τους ιταλικούς λιμένες στα φερόμενα ως «ανθρωπιστικά πλοία».
Η αποφασισθείσα το 2015 ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, στην Νοτία Κεντρική Μεσόγειο ονόματι «Σοφία» είχεν εν τέλει αποσύρει όλα τα σκάφη της, δεδομένης της διαρκούς διαφωνίας των εμπλεκομένων χωρών σχετικώς με το εκάστοτε σημείον αποβιβάσεως των «διασωθέντων». Μάλλον λοιπόν οι ανανεωμένες προσπάθειες για μιαν αυτόματο κατανομή (η οποία μάλιστα θα ημπορούσε να επιφέρει κυρώσεις στους διαφωνούντες), πιθανότατα θα συναντήσουν σκληρά αντίσταση από χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Το Συμβούλιον της Ευρωπαϊκής Ενώσεως το 2015 συνεφώνησε με μία παρομοία πρόταση για την κατανομή περίπου 120.000 ατόμων με την χρήση ενός συστήματος ποσοστώσεων. Το τότε δρώμενο κατέληξε σε τεράστιες διαμάχες με τα κράτη μέλη που διεφώνησαν. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία ηρνήθησαν σθεναρώς να δεχθούν περί τα 2.000 άτομα, οπότε οδηγήθησαν σε σφοδρές δικαστικές μάχες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις οποίες έχασαν και οι δύο.
Άρα το σχέδιον της «αυτομάτου μετεγκαταστάσεως» προετάθη και πάλιν ως μέρος της αναθεωρήσεως της δέσμης μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για το άσυλο. Χρόνια ολόκληρα ατερμόνων συζητήσεων μεταξύ των κρατών μελών και οι διάφορες προσπάθειες των ποικίλων Προεδριών της Ενώσεως για να επιλύσουν το πικρό και επώδυνο χάσμα των πληθυσμιακών μετεγκαταστάσεων απέμειναν παντελώς άκαρπα.
Βεβαίως οι αναιμικές και ανεύθυνες ευχολογίες δεν είναι προνόμιο του ανωτάτου κρατικού και διακρατικού επιπέδους στην Γηραιά Ήπειρο. Η συχνότατα ολοσχερώς παράλογη «φιλομεταναστευτική στροφορμή» διαχέεται σε όλα τα ακόλουθα επίπεδα των διαχειριστών της παγκοσμιοποιητικής εξουσίας : Επί του μεταναστευτικού ζητήματος ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του «Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης», Ιταλός νομομαθής Τζιανλούκα Ρόκο (που από το 2016, εργάζεται ως «Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας» στον ΔΟΜ Ελλάδας και από τον Νοέμβριο του 2017 είναι και «Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας») ετόνισε την ανάγκη δημιουργίας ακόμα περισσότερων νέων θέσεων φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα, με στόχο την περαιτέρω αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά. [Ο «Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης» (ΔΟΜ, διεθνώς ΙΟΜ) αποτελεί έναν διακυβερνητικό οργανισμό ιδρυθέντα το 1951 προκειμένου να ρυθμιστεί σε επίπεδο διεθνούς αγοράς το πρόβλημα της μεταναστεύσεως που κατέστη οξύτατο ιδιαιτέρως μετά τον Β΄ Μεγάλο Πόλεμο. Σήμερα στον ΔΟΜ συμμετέχουν 125 Χώρες μέλη.]
Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο πολύφερνος κ. Ρόκο εξήγησε ότι ήδη από τον περασμένο Ιούνιο ευρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία 3.500-4.000 νέων «θέσεων φιλοξενίας», η οποία θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Οι θέσεις αυτές θα προκύψουν με την επέκταση των υπαρχουσών δομών, αλλά και με την κατασκευή νέων δομών: πρόκειται για την εγκατάσταση στην Κόρινθο, που ευρίσκεται κοντά στο προαναχωρησιακό κέντρο ήδη έτοιμη και εξοπλισμένη με μεγάλες σκηνές της «Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες». Επίσης, το κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, το οποίον θα έκλεινε η προηγούμενη κυβέρνηση (ανικάνων ξενοδούλων) όπου προσφάτως μετεφέρθησαν από τα νησιά για περιορισμένο χρονικό διάστημα αιτούντες άσυλο. Αυτό όμως (όπως ανέφερε ο Ρόκο) δεν ημπορεί να φιλοξενήσει καταλλήλως ανθρώπους κατά την διάρκεια του χειμώνος. Τέλος, ανεφέρθη και στο «πολυαναμενόμενο» από τους κρατούντες κέντρο φιλοξενίας στον Καραβόμυλο, για το οποίον ωστόσον διευκρίνισε ότι δεν είναι έτοιμο, καθώς οι συζητήσεις …..είναι σε εξέλιξη.
Ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Πατρίδα μας εσχολίασε ότι οι θέσεις φιλοξενίας που δημιουργούνται … «είναι οριακές» και ετόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει το αν θα τις αυξήσει περαιτέρω». Συνάμα απεκάλυψε, πως ο στόχος της κυβερνήσεως είναι να σταματήσει το πρόγραμμα φιλοξενίας στα ξενοδοχεία (όπου σήμερα διαμένουν περίπου 4.600 άτομα), γιατί «δεν είναι ένα πρόγραμμα οικονομικά συμφέρον». Η ιδέα είναι, να δημιουργηθούν μεσοπροθέσμως περισσότερες θέσεις φιλοξενίας, αλλά δεν είναι αρκούντως σαφές αν αυτές θα ευρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας ή σε αστικά διαμερίσματα και επίσης είναι ακόμη ασαφές το σχέδιον για το κλείσιμο των ξενοδοχείων. Πάντως, επειδή είναι πασίδηλον πως η αγορά ακινήτων αλλάζει ραγδαίως -ιδίως στην Αθήνα- και δεν ανευρίσκονται αρκετά …. διαθέσιμα διαμερίσματα, ο μέγας λύτης Ρόκο εξήγησε ότι «….υπάρχει η κατανόηση ότι πρέπει να γίνει περισσότερη διάχυση θέσεων σε όλη την Ελλάδα !» και ότι «…υπάρχει η ανάγκη να δούμε και άλλες πόλεις, ωστόσο πρέπει σε αυτές να υπάρχουν και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία» (δηλαδή θα διασπείρουμε σε ολόκληρη την εθνική επικράτεια τους αλλοεθνείς «νομιμοποιημένους» ετσιθελικά και για την στήριξή τους θα φτιάξουμε μέχρι και νοσοκομεία !!!)
Εξ άλλου από τον Αύγουστο ευρίσκεται σε εξέλιξη το «Πρόγραμμα Ενσωμάτωσης HELIOS», εντός του πλαισίου του οποίου οι αναγνωρισμένοι ως όντως πρόσφυγες παρακολουθούν επί εξ μήνες μαθήματα ελληνικής γλώσσης, καθώς και εργαστήρια συμβουλευτικής για τις κοινωνικές και διοικητικές διαδικασίες στην Πατρίδα μας, ενώ υποστηρίζονται να ενοικιάσουν το ιδικό τους σπίτι ! (Το ενοίκιον για τους πρώτους έξι μήνες καταβάλλεται από τον «Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης»). Ήδη στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι πρώτοι 2.000 πρόσφυγες και στόχος του είναι να υποστηρίξει όλους τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που ευρίσκονται στην Ελλάδα, των πολυαρίθμων αστέγων ομογενών μας. Ο Ρόκο εδήλωσεν επίσης ότι «….υπάρχει συζήτηση για την σύνδεση αυτού του προγράμματος με προγράμματα ευρέσεως εργασίας τα οποία θα ξεκινήσουν τα υπουργεία Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης» (ωσάν να ελύθη το τραγικό πρόβλημα της ανεργίας των ιθαγενών Ελλήνων, οπότε τώρα θα ανευρεθεί εργασία για τους αλλοεθνείς).
Η χρηματοδότηση της εν λόγω «Ενσωμάτωσης» γίνεται από την «Γενική Διεύθυνση για την Μετανάστευση και Εσωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» -όπου προϊσταται η κυρία Παρασκευή Μίχου- [Directorate General for Migration and Home Affairs of the European Commission (DG HOME)] μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, ενώ στην συνέχεια η ευθύνη και η χρηματοδότηση του προγράμματος θα περάσει στο τρισδύσμοιρο «ελληνικό» κράτος, με υποστήριξή του από …. ευρωπαϊκούς πόρους. Μάλιστα ο Ρόκο εδήλωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση ενδιαφέρεται ειλικρινώς για την συνέχιση του προγράμματος και ευχήθηκε «στην επόμενη φάση του το πρόγραμμα να γίνει ένας μόνιμος μηχανισμός που να υποστηρίζει και τους πρόσφυγες και τους ευάλωτους Έλληνες που ζουν στη χώρα» (δλδ θα υποστηρίζουμε, πληρώνοντας εμείς, εκτός από τους πρόσφυγες και κάποιους «ευάλωτους» ομοεθνείς μας που ζουν στην Πατρίδα μας !)
Ο ΔΟΜ συνεργάζεται συστηματικώς με την κυβέρνηση και στο περιβόητο φιλελληνικό «Πρόγραμμα Εθελουσίων Επιστροφών», το οποίον (……για να μην ανησυχήσουν ή ταραχθούν οι αναγνώστες) ανανεώθηκε τον περασμένο Αύγουστο μετά την τότε επελθούσα λήξη του. Στόχος του προγράμματος είναι να επιστρέψουν εθελοντικώς στις πατρίδες τους 16.000 άτομα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Επισημαίνεται ότι 16.954 υπήκοοι τρίτων χωρών είχαν επιλέξει να επιστρέψουν από την Πατρίδα μας στην χώρα καταγωγής τους, στα τελευταία τρία χρόνια, από τον Ιούνιο του 2016 έως και τις 28 Αυγούστου του 2019. Βεβαίως, όπως ο ίδιος ο IOM αναγνωρίζει, από την 1/1/2015 έως την 17/9/2019 εισήλθαν αθροιστικώς στην χώρα μας 1.156.719 άτομα. Ειδικότερον για το 2019 αναφέρονται 32.767 … αφίξεις από θαλάσσης και 4.416 από ξηράς, δηλαδή έως τώρα, συνολικώς 37.183 άρα υπερδιπλάσιοι από όσους επέστρεψαν στις πατρίδες τους στα τελευταία τρία χρόνια.
Ο πανίσχυρος Ρόκο εσχολίασεν επιπλέον πως οι ανακοινώσεις της νέας κυβερνήσεως «είναι προς την σωστή κατεύθυνση» για την μείωση του χρόνου παροχής ασύλου (να το χορηγούμε γρηγορότερον !), για την αποσυμφόρηση των νησιών (να εισάγονται αφράκτως οι πληθυσμοί στην ηπειρωτική ενδοχώρα !) και για την αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία (εδώ πράγματι γελάμε εμπαθώς !). Και συνεπλήρωσε για τις ανακοινώσεις : «Ωστόσο, πρέπει να αρχίσουν να τις εφαρμόζουν. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα το κάνουν». Για το δε άσυλο υπεγράμμισε «…..λαμβάνω τις διαβεβαιώσεις πως ό,τι προκύψει θα είναι σε σύμπνοια με τις ευρωπαϊκές αλλαγές». Επιπλέον παρετήρησε «Πολύ θετικό στοιχείο της νέας κυβέρνησης είναι η εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Κουμουτσάκου για ένα “Συνολικό Σχέδιο” (masterplan) διαχείρισης του προσφυγικού, για το οποίο συνεργαζόμαστε και εμείς. Όταν θα ολοκληρωθεί, θα είναι καλό. Αναλύει τις αφίξεις στη χώρα και τις αποχωρήσεις των ατόμων από τα στρατόπεδα. Είναι δύσκολο να τα αναλύσεις αυτά, καθώς οι αφίξεις είναι απρόβλεπτες, είναι όμως σημαντικό να έχεις μια γενική εικόνα των αριθμών», (ειλικρινώς κάθε ακριβολογική ομολογία, όσον κυνισμό και ανεμπεριέχει είναι αξιοπρόσεκτος), Επίσης εξήσκησε κριτική για «έλλειψη προγραμματισμού και οράματος» στην προηγουμένη κυβέρνηση συνασπισμού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (φαίνεται πως οι κομμουνανεξάρτητοι συγκυβερνήσαντες δεν ήσαν αρκούντως γρήγοροι στην ικανοποίηση απαιτήσεων των Διεθνών Επικυριάρχων).
Σχετικώς με την μεταφορά των «φιλοξενουμένων» αλλοεθνών μαθητών από τα κέντρα φιλοξενίας και τα ξενοδοχεία στα σχολεία δηλαδή για ένα πρόγραμμα το οποίον έπαυσε προσωρινώς, ο Ρόκο εξήγησε ότι η μεταφορά υπεστηρίζετο από έκτακτες χρηματοδοτήσεις (;) ενώ τώρα πλέον θα υποστηρίζεται από το «Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης» (Asylum, Migration and Integration Fund -AMIF), ενώ λόγω των εκλογών εχάθη χρόνος για την αναγκαία διαφοροποίηση. (Εξόχως διαφωτιστικό περί των δράσεων και πόρων του Ταμείου τούτου είναι το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Φεβρουαρίου 2019 : «MANAGING MIGRATION-EU Financial Support to Greece»)
Προσέθεσε δε επεξηγητικώς: «Είμαστε έτοιμοι να το ξαναξεκινήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά πρέπει να γίνουν κάποιες διοικητικές διαδικασίες». Εις ότι αφορά τις απογευματινές τάξεις στις «Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων» (ΔΥΕΠ) απεκάλυψε πως «… οι σκέψεις της κυβέρνησης είναι να γίνουν κάποιες αλλαγές στο σύστημα, προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της κατανόησης της ελληνικής γλώσσας» (Sic !- Ατυχώς για τους αντεθνικούς υπονομευτές η προγονική μας γλώσσα είναι δυσνόητη). Ο ίδιος προσέθεσε: «Ξέρω ότι υπάρχει ανησυχία για την συνέχισή τους (των εν λόγω τάξεων) αλλά δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή κάποια σχετική συζήτηση». (Ο άνδρας γνωρίζει. Το Γένος δεν γνωρίζει, εξ ου και ανησυχούμε).
Επιπλέον, όπως απεκάλυψε ο Ρόκο, ετοιμάζονται και αλλαγές για την επιζητουμένη «απόδοση ΑΜΚΑ στους πολίτες τρίτων χωρών», ωσάν η πολύμορφος επερχομένη εθνική απεξάρθρωση να ήταν ζήτημα μιας ματζίρικης μηχανιστικής λογιστικής. Μάλιστα αναφερόμενος στους προθύμους νεοδημοκράτες υπεγράμμισε εμφατικώς: «Θέλουν να αλλάξουν το πρόγραμμα. Ας το δούμε. Όπως και με το άσυλο, πολύ σύντομα θα έχουμε ένα νέο σύστημα. Ας δούμε τι θα έρθει» (εδώ όντως χωρεί η παραδοσιακή επιφωνηματική ρήση « Θεός φυλάξοι !»)
Ας επισημανθεί τέλος, πως ο επικεφαλής της “ελληνικής” αποστολής του ΔΟΜ ανέφερε ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο : «….φαίνεται πως διαμορφώνεται ένα διαφορετικό πλαίσιο με τις εξελίξεις στην Κεντρική Μεσόγειο και την συμφωνία μεταξύ Ιταλίας, Μάλτας, Γερμανίας και Γαλλίας και θεωρώ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας μετεγκατάστασης υπάρξει». Επίσης προσέθεσε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε αυτό, ώστε να διασφαλίσει πως θα υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη και ότι αν υπάρχει οποιοσδήποτε μηχανισμός μετεγκατάστασης, η Ελλάδα θα είναι μέρος του».
Παρά τα ζοφώδη ταύτα, εφιαλτικά και απροκαλύπτως κοινολογούμενα, οι ‘Ελληνες Εθνικιστές όπως και οι ανάλογοί τους Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες εμμένουν και αγωνίζονται «παρ’ ελπίδα επ’ ελπίδι» κατά την θεόπνευστο κατεύθυνση : Pro Deo et Patria !