Δ.Τ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Γερμανική Προεδρία ξεκάθαρα και χωρίς προσχήματα εργάζεται για να μην υπάρξουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, παρά μόνο στην περίπτωση που προσπαθήσει να κάνει γεώτρηση, εντός της Ελληνικής επικράτειας.
Και τότε, οι κυρώσεις θα είναι αντίστοιχες με εκείνες που επιβλήθηκαν στην Τουρκία, για την αντίστοιχη παραβίαση στην Κύπρο. Δηλαδή κυρώσεις κατά προσώπων και εταιριών.

Τα συμπεράσματα από αυτή την κατάσταση είναι δυσμενέστατα για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα και η Κύπρος, δυο κράτη μέλη, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα έναντι μιας τρίτης χώρας.
Η Ελλάδα διπλωματικά ταπεινώνεται έναντι της Τουρκίας και αυτό σημαίνει αντίστροφα ότι η Τουρκία θα αισθάνεται πλέον νομιμοποιημένη, να παραβιάζει κάθε συμφωνία ή διεθνή δίκαιο, κατά το δοκούν. Η αντιπαράθεση στο Αιγαίο, περνά λοιπόν σε νέο στάδιο.

Μεγάλη η ευθύνη της Ελληνικής πλευράς (της σημερινής κυβερνήσεως αλλά και των προηγουμένων) για όλες αυτές τις εξελίξεις. Τα λάθη είναι πολλά με τελευταίο σοβαρότερο, να μην πιέσει έντονα, για σοβαρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, όταν έκανε παράνομη γεώτρηση στην Κύπρο.
Η αδυναμία (;) της κυβέρνησης να καταλάβει ότι αυτό θα γυρίσει εναντίον της Ελλάδος, είναι εγκληματική.

Είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι η πολιτική γραμμή που ακολουθείται δεν είναι απλώς αναποτελεσματική αλλά ζημιογόνα και πρέπει τάχιστα να αλλάξει, πριν φτάσουμε σε μη αναστρέψιμο βαθμό ζημίας.
Η Ελλάδα, πρέπει να καταγγείλει ανοικτά την Τουρκία στην Ε.Ε. για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων (κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα, μιλώντας μόνο για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου) και να ζητήσει την εφαρμογή των σχετικών άρθρων της συνθήκης της Λισσαβώνας, εναντίον του επιβουλέα. Χωρίς υπεκφυγές, χωρίς ενδιάμεσα λόγια, χωρίς περιστροφές.
Η Ελλάδα πρέπει να αναθεωρήσει όλη την διπλωματική της σχεδίαση και να ισχυροποιήσει κάθε διπλωματικό χειρισμό με συνοδό αποτελεσματική, στρατιωτική αποτρεπτική στρατηγική στο Αιγαίο.

Πρέπει επίσης να επανεξετάσει την στάση της σχετικά με την «παγωμένη» πρόταση της Γαλλίας για Σύμφωνο Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής, καθότι μια τέτοια συμφωνία εκτός της στρατιωτικής συνεργασίας, θα επιφέρει και διπλωματικά οφέλη με πίεση στην Γερμανική στήριξη στην Τουρκία.
Συνηθίζουμε να παραπονούμαστε για την στάση των εταίρων μας στην Ε.Ε. και όχι άδικα, αλλά πρώτα οφείλουμε να υπερασπιστούμε με πυγμή τα δικαιώματά μας και ύστερα να ζητάμε να μας συνδράμουν άλλοι.

Η Ελλάδα πρέπει να δράσει άμεσα. Η κλεψύδρα αδειάζει και ο χρόνος μειώνεται δραματικά.
Α. Κωνσταντίνου 

Similar Posts