Ο Πρόεδρος Τραμπ και τα επεισόδια των Θεοφανίων στο Καπιτώλιο

Την 6η Ιανουαρίου ημέρα Τετάρτη σε μιαν απεγνωσμένη, τρομακτική κι εκπληκτική προσπάθεια να ανατρέψουν την εκλογική του ήττα, δύο – τρεις χιλιάδες υποστηρικτές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώθηκαν εμπρός στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, όπου και μερικές εκατοντάδες εισέβαλαν στον όροφο της Βουλής και της Γερουσίας. Αλλά μετά από αρκετές ώρες χάους, κατά τις οποίες η αστυνομία προσπάθησε παντοιοτρόπως να ανακτήσει τον έλεγχο, οι νομοθέτες επέστρεψαν στο Κογκρέσο ώστε να αρχίσουν να πιστοποιούν και να επικυρώνουν την νίκη του Δημοκρατικού νεοεκλεγμένου Προέδρου Τζόε Μπάϊντεν.

Κατά την σοβαρότερη έφοδο ενάντια στο σύμβολο της αμερικανικής δημοκρατίας σε περισσότερα από 200 χρόνια, (σύμφωνα με την «Αμερικανική Ιστορική Εταιρεία του Καπιτωλίου», ήταν η πιο καταστροφική επίθεση στο εμβληματικό κτίριο από τότε που ο βρετανικός στρατός το έκαψε το 1814) οι ταραξίες εκπόρθησαν τα μεταλλικά οδοφράγματα ασφαλείας, έσπασαν παράθυρα και σκαρφάλωσαν τείχη ώστε να εισέλθουν στο Καπιτώλιο, όπου περιπλανήθηκαν στους διαδρόμους και συνεπλάκησαν με αστυνομικούς. Επισημαίνεται ότι, κατά τον νόμο, την ευθύνη ασφαλείας του Καπιτωλίου την έχει η Πρόεδρος του κοινοβουλίου η Δημοκρατική Κα Πελόζι. 

Η αστυνομία εδήλωσε ότι τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους [μία γυναίκα από τραύματα από πυροβολισμούς μέσα στο Καπιτώλιο και τρία άλλα άτομα εκτός του κτηρίου από «επείγουσες ιατρικές καταστάσεις» (;) σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Διοικητή του μητροπολιτικού αστυνομικού τμήματος Ρόμπερτ Κοντή] κατά την διάρκεια του ολιγόωρου χάους.

Μερικοί διαδηλωτές πολιόρκησαν την αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων (ενώ οι νομοθέτες βουλευτές ήσαν μέσα), χτυπούσαν τις πόρτες της και επεδίωκαν την αναστολή της συζήτησης για την πιστοποίηση- επικύρωση της προεδρίας Μπάϊντεν. Αστυνομικοί της ασφαλείας, κραδαίνοντας τα πιστόλια τους, συσσώρευσαν έπιπλα στην πύλη της αίθουσας πριν βοηθήσουν τους νομοθέτες και άλλους παρισταμένους να διαφύγουν. 

Μέχρι την Τετάρτη το βράδυ, και τα δύο σώματα του Κογκρέσου (Βουλή Αντιπροσώπων και Γερουσία) επανέλαβαν τη συζήτησή τους σχετικά με την πιστοποίηση της νίκης του Κολλεγίου Εκλεκτόρων του Μπάϊντεν, και έγινε γρήγορα σαφές ότι οι αντιρρήσεις από τους υπέρ του Τραμπ Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες για τη νίκη του Μπάϊντεν στις αμφισβητούμενες Πολιτείες, θα απερρίπτοντο από την πλειοψηφία των νομοθετών, συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερων, μάλλον «καθεστωτικών» και αντι – Τραμπ Ρεπουμπλικανών. 

Ο Αντιπρόεδρος Μάϊκ Πενς, ο οποίος προήδρευε της χθεσινής συνόδου δήλωσε «Σε όσους προκάλεσαν χάος στο Καπιτώλιό μας σήμερα – δεν κερδίσατε», και συνέχισε καταχειροκροτούμενος : «Ας επιστρέψουμε στην δουλειά». 

Η αστυνομία αγωνίσθηκε για περισσότερες από τρεις ώρες μετά την εισβολή για να «καθαρίσει» το Καπιτώλιο από το σύνολο των υποστηρικτών του Προέδρου Τραμπ, προτού κηρύξει το κτίριο ασφαλές λίγο μετά τις 5:30 μ.μ. τοπική ώρα (22.30 GMT).

Η επίθεση των εκατοντάδων διαδηλωτών στο Καπιτώλιο (ενώ στο αντίθετο άκρο της Ουάσινγκτον εξελίσσετο συγκέντρωση περισσοτέρων από 30.000 ανθρώπων υπέρ του Προέδρου Τραμπ) ήταν το αποκορύφωμα μηνών «διχαστικής» και κλιμακούμενης ρητορικής γύρω από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο Πρόεδρος Τραμπ προέβη επανειλημμένα σε ισχυρισμούς ότι η ψηφοφορία ήταν νοθευμένη, προτρέποντας τους υποστηρικτές του να τον βοηθήσουν να ανατρέψει την επελθούσα εκλογική του απώλεια. 

Οι χαοτικές σκηνές ξετυλίχτηκαν μετά τον λόγο του Προέδρου Τραμπ, που απευθύνθηκε σε χιλιάδες υποστηρικτές του κοντά στον Λευκό Οίκο και τους είπε «να εκφράσουν τον θυμό τους» κατά την διαδικασία ψηφοφορίας. Είπε μάλιστα στους υποστηρικτές του να πιέσουν τους εκλεγμένους κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους ώστε να απορρίψουν τα εκλογικά αποτελέσματα, προτρέποντάς τους «να αγωνισθούν». 

Για λόγους ιστορικής ακριβοδικίας επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος πριν από τις εκλογές αρνήθηκε να δεσμευτεί για μια ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας εάν έχανε.

Ο Δημοκρατικός ηγέτης της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος παρέμεινε σιωπηλός ενώ ο Τραμπ προσπάθησε να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, χαρακτήρισε την διενεργηθείσα εισβολή «αποτυχημένη εξέγερση» και τόνισε ότι «δεν θα υποκύψουμε σε παρανομία ή εκφοβισμό». Είπε ακόμη : «Επιστρέφουμε στις θέσεις μας. Θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας σύμφωνα με το Σύνταγμα και για το έθνος μας. Και θα το κάνουμε απόψε ». 

Ανεπιβεβαίωτες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ ορισμένων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και συμμάχων του Προέδρου Τραμπ για επίκληση της 25ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία θα επέτρεπε στην πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξει τον Πρόεδρο «ανίκανο να εκτελέσει τα καθήκοντά του» και να τον απομακρύνει. Άλλες πηγές αμφισβήτησαν ότι θα εκδηλωθεί τέτοια δράση, καθώς ο Τραμπ θα βρίσκεται μόλις για δύο ακόμη εβδομάδες στο προεδρικό γραφείο του. 

Το καλοστημένο και καλά τροφοδοτημένο επικοινωνιακό σοκ της «εφόδου» στο Καπιτώλιο φάνηκε να αμβλύνει την αποφασιστικότητα ορισμένων Ρεπουμπλικανών που υποστήριζαν τις προσπάθειες του Προέδρου Τραμπ να πείσει τους Αμερικανούς για τους ισχυρισμούς του περί εκλογικής απάτης. 

Ο Τραμπ δέχθηκε οργίλα πυρά από ορισμένους εξέχοντες Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, οι οποίοι του απέδωσαν την απόλυτη ευθύνη για τη βία της χθεσινής ημέρας : «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος σχημάτισε τον όχλο, ο Πρόεδρος υποκίνησε τον όχλο, ο Πρόεδρος απευθυνόταν στον όχλο. Άναψε τη φλόγα !» δήλωσε στο Twitter η πρόεδρος των Ρεπουμπλικανικών Συνεδρίων της Βουλής Λίζ Τσένι.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κότον, ένας κορυφαίος συντηρητικός από το Αρκάνσας, κάλεσε τον Πρόεδρο Τραμπ να αποδεχθεί την εκλογική του ήττα και να «σταματήσει να παραπλανά τον αμερικανικό λαό και να αποκηρύξει την βία των μαζών». 

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Λίντσεϋ Γκρέηχαμ, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Προέδρου Τραμπ στο Κογκρέσο, απέρριψε μια προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών συναδέλφων του να αντιταχθούν στα εκλογικά αποτελέσματα, με την αβέβαιη ελπίδα να συσταθεί επιτροπή για τη διερεύνηση των ισχυρισμών του Προέδρου για εκλογικές απάτες σε βάρος του. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι να μη με προσμετρούν μαζί τους. Αρκετά πιά ! », είπε ο Γκράχαμ στη Γερουσία. «Ο Τζόε Μπάϊντεν και η Καμάλα Χάρις εκλέγονται νόμιμα και στις 20 Ιανουαρίου θα γίνουν Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.» 

Η Γερουσία απέρριψε με 93-6 ψήφους τις αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικανών για την πιστοποίηση της νίκης του Μπάϊντεν στην πολιτεία της Αριζόνα, διασφαλίζοντας την ήττα τους. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, απέρριψε επίσης την συγκεκριμμένη κίνηση, ψηφίζοντας 303-121 εναντίον της. Μετά την ψηφοφορία, η Δμοκρατική Πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόζι είπε ότι και τα δύο επιμελητήρια του Κογκρέσου θα ξαναρχίσουν την εξέταση των αποτελεσμάτων του Εκλογικού Κολλεγίου. 

Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μύριελ Μπόουζερ διέταξε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη την πόλη από τις 6 μ.μ. τοπική ώρα (23.00 GMT). Τα στρατεύματα της Εθνοφρουράς, οι πράκτορες του FBI και η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν την συγκλονισμένη αστυνομία του Καπιτωλίου. Τα στρατεύματα και η αστυνομία εξεδίωξαν τους διαδηλωτές από το Καπιτώλιο μετά την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας. 

Ο Δημοκρατικός Μπάϊντεν, που αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι η δραστηριότητες των διαδηλωτών «συνορεύουν με την ανταρσία !».

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter ενώ οι ταραξίες εξεπόρθησαν το Καπιτώλιο, ο Πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε τους ισχυρισμούς του σχετικά με την εκλογική απάτη, αλλά προέτρεψε τους διαδηλωτές να φύγουν : «Πρέπει να πάτε στο σπίτι σας τώρα, πρέπει να έχουμε ειρήνη» και πρόσθεσε: «Σας αγαπάμε. Είσαστε πολύ ξεχωριστοί !» 

Το Twitter αργότερα απαγόρευσε στους χρήστες του να επανεξετάζουν το βίντεο του Προέδρου ενώ το Facebook το «έριξε» εντελώς, αναφέροντας τον κίνδυνο προτροπής βίας. Το Twitter είπε αργότερα ότι είχε κλειδώσει τον λογαριασμό του Τραμπ επί 12 ώρες λόγω «επαναλαμβανόμενων και σοβαρών παραβιάσεων» των κανόνων περί «πολιτικής ακεραιότητας» για τις πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων, απείλησε δε με μόνιμη αναστολή του λογαριασμού. 

Το φευγαλέο χάος της επίθεσης και των παρελκομένων της, δεν εξέπληξε τους διάφορους πολιτικούς ηγέτες στον υπόλοιπο Κόσμο, οι οποίοι στην πλειονότητά τους υπήρξαν αρνητικοί έως και εχθρικοί προς το πρόσωπο του απερχομένου Προέδρου (κυρίως μετά την ήττα του). Χαρακτηριστικά επιλεγμένα παραδείγματα : Με περίσσεια ιδιάζουσας … δημοκρατικής ευαισθησίας ο υπουργός Εξωτερικών της μερκελικής Γερμανίας Χάϊκο Μάας δήλωσε : «Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του πρέπει να αποδεχθούν επιτέλους την απόφαση των Αμερικανών ψηφοφόρων και να σταματήσουν να καταπατούν τη δημοκρατία». Αναλόγως, με την συνήθη οθωμανικού τύπου κολακεία και «επιτήδειο ουδετερότητα» το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εδήλωσε με … ωριμότητα : «Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εσωτερικές εξελίξεις που συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Καλούμε όλα τα μέρη στις ΗΠΑ να διατηρήσουν τον περιορισμό και τη σύνεση. Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν αυτήν την εσωτερική πολιτική κρίση με ώριμο τρόπο». 

Σε ότι αφορά στους ημετέρους πολιτικούς … ταγούς : Ο «φιλελεύθερος» πρωθυπουργός Μητσοτάκης σε μήνυμά του στο Twitter (στην αγγλική) έγραψε : «Πολύ ταραγμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον», εκτιμώντας πως «η αμερικανική δημοκρατία είναι ανθεκτική, βαθιά ριζωμένη και θα ξεπεράσει αυτήν την κρίση». Ο «μαρξιστής» επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας έγραψε στο Twitter: «Οι ντροπιαστικές εικόνες ακροδεξιάς βίας στο αμερικανικό Καπιτώλιο αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τη δημοκρατία κάθε μέρα παντού. Η εκλογή του Τζο Μπάϊντεν πρέπει και θα γίνει σεβαστή. Οι εχθροί της δημοκρατίας θα ηττηθούν.» 

Δεν πρόκειται βεβαίως για «ακροδεξιά» βία που παράγει «ντροπιαστικές εικόνες» (ενώ η αριστερή βία παράγει … μεγαλουργήματα αισθητικής τελειότητος), διότι η ιδεολογικοπολιτική συγκρότηση των φιλοπροεδρικών μαζών υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που κατανοείται ως άκρα δεξιά στην Ευρώπη (από τους λυσσαλέους εχθρούς έως τους φανατικότερους απολογητές της). Αφορά στην συντηρητική και παραδοσιακή κοινωνική και ηθική αντίληψη των μεγάλων λαϊκών μαζών (στην πλειονότητά τους Λευκών Αμερικανών ευρωπαϊκής προέλευσης, αλλά όχι μόνο) που για περίπου 50 χρόνια συνεθλίβησαν με κοινωνικό αποκλεισμό, περιφρόνηση των θρησκευτικών και οικογενειακών τους αξιών, απειλή ασφαλείας για την επιβίωσή τους και πολυδύναμη περιφρόνηση εκ μέρους των ελίτ. 

Οι υποστηρικτές του Τραμπ, υπήρξαν σχεδόν πάντα ειρηνικοί (σε «κατοπτρική» αντίθεση με αυτούς τους επιτήδειους που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, κάποιοι από τους οποίους εκδήλωσαν εξαιρετική βία). Συνεπώς ουδείς δύναται να κατανοήσει με πληρότητα τι συνέβη ακριβώς στα χθεσινά γεγονότα (φάνηκε ακόμη και ότι η …αρχικά αναποτελεσματική αστυνομία άνοιξε εκλεκτικά τα οδοφράγματα που περιβάλλουν το Καπιτώλιο, προφανώς επιτρέποντας σκόπιμα στους διαδηλωτές και «διαδηλωτές» να εισβάλουν. Συνωμοσιολογικές αφέλειες ; Ενδεχομένως. Αλλά όχι άβουλη συναίνεση !) 

Οι υποστηρικτές του Τραμπ, οι απλοί «άνθρωποι του Προέδρου» που ζητούν να «ξαναγίνει μεγάλη η Αμερική» είναι η βάση του πολιτικοκοινωνικού ρεύματος που ονομάσθηκε ημιχλευαστικά – η μιπεριφρονητικά από τους αντιπαλους του «τραμπισμός». Παγκοσμίως οι ποικίλοι ασπόνδυλοι … αντιαμερικανοί, φιλοαμερικανοί, αμερικανόδουλοι και αμερικανομάχοι του αριστεροδεξιού Καθεστώτος δεν εννοούν (διότι δεν θέλουν και δεν τολμούν) ότι ούτε «κλιντονισμός» γεννήθηκε από τον επιτήδειο πολιτικάντη και ικανό ερασιτέχνη σαξοφωνίστα Κλίντον, ούτε «ομπαμισμός» από τον δαιμόνιο ακτιβιστή και δεινό ρήτορα, πρώτο αφροαμερικανό πρόεδρο Ομπάμα. 

Ο βωμολόχος, άκομψος και συχνά κυνικός μεγαλοαστός Τραμπ, γέννημα της πλουτοκρατίας, αλλά και δαμαστής της, ο μόνος Πρόεδρος των ΗΠΑ που δεν διενήργησε πόλεμο «στο όνομα της ειρήνης και της δημοκρατίας», ο «πονηρός και τρελιάρης» πατριώτης που δεν συντάχθηκε με το βαθύ κράτος του μεταπολέμου και της μεταψυχροπολεμικής παγκοσμιοποίησης, έκανε την διαφορά.

Σημειωτέον ότι ήδη από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους είχε ξεκινήσει ένα κλιμακούμενο χρηματιστηριακό κραχ που θα προσελάμβανε τεράστιες διαστάσεις, εάν την τελευταία στιγμή δεν κρυβόταν πίσω από την καλπάζουσα πανδημία του κορωνοϊού. Έκτοτε, οι οικονομικές συνθήκες σε μεγάλο βαθμό έχουν χειροτερεύσει παγκοσμίως, πράγμα που καταδεικνύει ότι κυοφορούνται βεβαίως μείζονες κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις, καθώς το βιοτικό επίπεδο όλων των ανθρώπων θα μειωθεί ραγδαία και δραματικά. 

Έτσι λοιπόν, το φερόμενο από «υπερδημοκρατικούς» κύκλους ως «αμερικανικό πραξικόπημα», (όποια γενεσιουργό δύναμη -ή δυνάμεις- αποκρύπτει) αποτελεί μία σαφή τροχιοδεικτική βολή πλανητικής αναταραχής και αναδιάρθρωσης, που πρέπει να εξετασθεί λεπτομερειακά, απροκατάληπτα και χωρίς ιδεοληπτικές ρητορείες. Να μην λησμονούμε πως αποτελεί αξιωματική βεβαιότητα ότι, εάν ξεκινήσει μία πυρκαγιά σε ένα χωράφι με κατάξερα στάχυα, είναι ολότελα αδύνατον να σταματήσει πριν κατακάψει τα πάντα στο διάβα της. 

Επώνυμοι κι ανώνυμοι, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, «καθωσπρέπει» συστημικοί ενταγμένοι και ανένταχτοι περιθωριακοί εξέφρασαν στην πλειονότητά τους αποτροπιασμό, οργή και φρίκη για το πλήγμα και το ρήγμα που προξένησαν στην … «δημοκρατία» οι εισβολείς του Καπιτωλίου.

Ο Πρόεδρος Τραμπ είχε πει απλά, άκομψα, προκλητικά και ξεκάθαρα : «Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ, δεν θα το αποδεχτούμε ποτέ !» Για τούτο δαιμονοποιείται, μυκτηρίζεται και εξωθείται να εγκαταλείψει εκών άκων το πολιτικό παίγνιο. Ίδωμεν. 

Α. Κωνσταντίνου

Similar Posts