ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΘΕΡΙΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2024 ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ μ.1

Σε περίπου 15 εκατομμύρια υπολογίζονται οι τουρίστες, ενώ παράλληλα αναμένονται 15.000 αθλητές και 40.000 εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης για τους Θερινούς Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι ! Βεβαίως αυτοί οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 θα αυξήσουν πολλούς τύπους κινδύνου στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένου του ευκαιριακού εγκλήματος που απειλεί τους επισκέπτες και ενδεχομένως κάποιας μορφής δραστηριότητας διαμαρτυρίας που θα μπορούσε να δημιουργήσει ποικίλες αναταραχές. Το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 μεταξύ 26 Ιουλίου και 11 Αυγούστου.

Η σπουδαία διεθνής εκδήλωση, εύλογα θα τραβήξει την προσοχή του κόσμου καθώς και εκατομμυρίων επισκεπτών στη γαλλική πρωτεύουσα, θέτοντας σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας, όπως καιροσκοπικό έγκλημα κατά νεοφερμένων και μια ποικιλία πιθανών πολιτικοκοινωνικών διαμαρτυριών με δημόσιες δραστηριότητες, ιδίως λόγω της πρόσφατης πολιτικής αστάθειας στη Γαλλία. Ενώ αυτοί οι κίνδυνοι θα ενταθούν κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων ιδιαίτερα υψηλού προφίλ, όπως η τελετή έναρξης, θα παραμείνουν επίσης υψηλοί καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων σε όλο το Παρίσι και πέρα από αυτό, συμπεριλαμβανομένων περιοχών οι οποιες δεν είναι απαραίτητα κοντά σε αθλητικούς χώρους. Ως αποτέλεσμα, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι Παριζιάνοι θα αντιμετωπίσουν αυξημένους κινδύνους κλοπής, βίας και διακοπής των μεταφορών κατά τις εβδομάδες που ακολουθούν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Έως αυτήν τη στιγμή, το Παρίσι θεωρείται γενικά ένας ασφαλής προορισμός για ξένους ταξιδιώτες, οι επισκέπτες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν αυξημένους κινδύνους ευκαιριακών και δυνητικά άλλου εγκλήματος κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς οι εγκληματίες επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τα μεγάλα πλήθη που θα συγκλίνουν στην πόλη. Ευκαιριακά εγκλήματα όπως δράση πορτοφολάδων και απάτες διενεργούνται αρκετά συχνά στο Παρίσι και καθώς αναμένονται περισσότεροι από 15 εκατομμύρια επισκέπτες στην πόλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τέτοια εγκλήματα προφανώς πρόκειται να αυξηθούν κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων που θα διαρκέσει η μεγάλη εκδήλωση. Αρκετές μελέτες των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων καταδεικνύουν επακόλουθες αυξήσεις σε εγκλήματα από πορτοφολάδες και τους κλέφτες κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας, υπογραμμίζοντας αυτόν τον κίνδυνο.

Ενώ τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας και η ενισχυμένη, πασιφανώς ορατή αστυνομική παρουσία θα μειώσει την απειλή τέτοιου εγκλήματος στην περιοχή των Ολυμπιακών χώρων και των αθλητικών εκδηλώσεων, οι επισκέπτες σε άλλες περιοχές της πόλης  (συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών τουριστικών τοποθεσιών, πάρκων, δημοσίων πλατειών, δημόσιων συγκοινωνιών και μεγάλων κόμβοι μεταφορών όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί) θα εκτεθούν σε υψηλότερους κινδύνους από την δράση των διαβόητων παριζιάνων πορτοφολάδων, την αρπαγή τσαντών και από άλλα ευκαιριακά «ήσσονα» εγκλήμστα. Αν και αυτά τα εγκλήματα είναι συνήθως μη βίαια, οι επισκέπτες πρέπει να επιδείξουν συνεχή αυξημένη επαγρύπνηση σε περιφερειακές και οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας, σε χώρους υψηλής κυκλοφορίας όπως σταθμούς μετρό ή τρένων και σε πιο απομονωμένες περιοχές στο κέντρο της πόλης, όπως πάρκα και αποβάθρες, όπου είναι πιο πιθανά τα βίαια εγκλήματα μετά από το σκοτάδι.

Επίσης, ποικίλοι εγκληματίες στην πόλη διενεργούν περιστασιακά ένοπλες ληστείες ή χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες στοχεύοντας και να αρπάξουν τιμαλφή από  επιβάτες ή από αυτοκίνητα που σταματούν σε διασταυρώσεις ή στην κυκλοφορία. Οι κίνδυνοι τραυματισμού κατά τη διάρκεια ένοπλων ή βίαιων ληστειών συνήθως αυξάνονται εάν τα θύματα δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των εγκληματιών. Γενικότερα, άλλα εγκλήματα ιδιοκτησίας, όπως η κλοπή αυτοκινήτων και οι διαρρήξεις κατοικιών συμβαίνουν επίσης τακτικά στο Παρίσι και μπορεί να επηρεάσουν τους αλλοδαπούς ταξιδιώτες, ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς ή και διαμονής τους.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι επισκέπτες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναμένεται να φτάσουν με τρένο ή αεροπλάνο και να μείνουν σε ξενοδοχεία ή άλλα τοπικά καταλύματα, το έγκλημα αυτού του είδους είναι απίθανο να αυξηθεί μόνο λόγω του μεγάλου διεθνούς γεγονότος. Σε περίπτωση που οι ταξιδιώτες χρειάζονται βοήθεια με την παρέμβαση του νόμου, η γαλλική αστυνομία και γενικότερα οι δυνάμεις ασφαλείας είναι καλά εκπαιδευμένες, καλά εξοπλισμένες και σοβαροί επαγγελματίες, …. αν και δεν μιλούν πάντα ξένες γλώσσες. Επιπλέον, οι χρόνοι απόκρισής τους σε αναφερόμενα περιστατικά κατά τη διάρκεια των Αγώνων μπορεί να είναι σαφώς πιο αργοί από ό,τι συνήθως, καθώς η πόλη πιθανότατα θα κατακλυστεί από τον τεράστιο αριθμό επισκεπτών.

  • Στο Παρίσι, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αυξημένη ενάργεια και επαγρύπνηση στη σιδηροδρομική σύνδεση από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle προς το κέντρο της πόλης και στη γραμμή 1 του μετρό, που εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά και σταματά σε διάφορα τουριστικά σημεία, καθώς οι πορτοφολάδες φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενεργοί σε αυτές τις περιοχές. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να είναι πιο προσεκτικοί μετά το σκοτάδι, όταν το βίαιο έγκλημα γίνεται πιο διαδεδομένο, ακόμη και σε σχετικά κεντρικές περιοχές νυχτερινής ζωής, όπως το Barbes, το Pigalle και το Chateau Rouge στο 18ο διαμέρισμα. Άλλες περιοχές που δυνητικά πρέπει να αποφύγετε μετά το σκοτάδι περιλαμβάνουν το Στάλινγκραντ, το Jaures, τον Δούναβη, τη Mouzaia και το Cambrai στο 19ο διαμέρισμα, καθώς και απομονωμένα μέρη όπως τα πάρκα Buttes Chaumont και Bois de Boulogne ή το κανάλι Ourcq, όπου στοχεύουν άτομα που περπατούν μόνα τους. κοινός. Οι σταθμοί του μετρό του Παρισιού και οι γύρω περιοχές μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν υψηλότερα επίπεδα εγκληματικότητας τη νύχτα, ιδιαίτερα οι σταθμοί Marx Dormoy και Porte de la Chapelle στο 18ο  διαμέρισμα, ο σταθμός Chatelet στο κέντρο και ο σταθμός Porte de Montreuil στο 20ο διαμέρισμα. Οι δύο κύριοι σιδηροδρομικοί σταθμοί του Παρισιού, ο Gare du Nord και ο Gare de l’Est, βρίσκονται στο 10ο διαμέρισμα και πρέπει επίσης να αποφεύγονται τη νύχτα.
  • Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχιακής Αστυνομικής του Παρισιού, τα ποσοστά εγκληματικότητας το 2023 μειώθηκαν γενικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, όπως οι ένοπλες ληστείες και οι δημόσιες κλοπές, μειώθηκαν κατά 13,5% και 3,4%, αντίστοιχα. Οι διαρρήξεις που διαπράττονται στην αστική περιοχή παραμένουν σχετικά σταθερές, ενώ οι κλοπές από σπίτια και οχήματα μειώθηκαν κατά 3,5% και 7,3% στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού. Σύμφωνα με τις αρχές, αυτές οι μειώσεις ήταν ως επί το πλείστον αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης της αστυνομικής παρουσίας, ιδιαίτερα στα «καυτά» σημεία για τέτοιου είδους εγκλήματα (όπως πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές και σιδηροδρομικοί σταθμοί ενόψει των Αγώνων. Αυτό υποδηλώνει ότι η αναμενόμενη, ισχυρή αστυνομική παρουσία θα συμβάλει ισχυρά στον περιορισμό της πιθανής αύξησης της εγκληματικότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
  • Εκτός Παρισιού, ενώ η εγκληματική δραστηριότητα είναι χαμηλότερη, εξακολουθούν να συμβαίνουν καιροσκοπικές κλοπές και σωματικές επιθέσεις. Όπως και στην πρωτεύουσα, η εγκληματικότητα στις γαλλικές πόλεις θα είναι πιο διαδεδομένη σε περιοχές υψηλής κίνησης, όπως σταθμοί τρένων και μετρό, εμπορικά κέντρα και πολυσύχναστες αγορές, καθώς και στις πυκνές τουριστικές περιοχές. Για το σκοπό αυτό, τα ιστορικά κέντρα ή οι παλιές πόλεις πιθανότατα θα προσελκύσουν περισσότερη εγκληματικότητα, δεδομένου ότι εκεί βρίσκονται οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί. Οι οικονομικά περιθωριοποιημένες περιφερειακές περιοχές βιώνουν υψηλότερο έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά και δυνητικά βίαιο έγκλημα, ιδιαίτερα μετά την έλευση του σκοταδιού.
  • Οι ταξιδιώτες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κλέφτες, στο Παρίσι, όπως και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις, τείνουν να λειτουργούν σε μικρές ομάδες και να πλήττουν συναθροισμένο κόσμο σε πολυσύχναστους χώρους για να τους κλέψουν πολυτελή ρολόγια, κοσμήματα, πορτοφόλια, διαβατήρια, «έξυπνα τηλέφωνα» και άλλες μικρές ηλεκτρονικές συσκευές. Τέτοιοι εγκληματίες είναι συχνά κάτω των 18 ετών, εν μέρει επειδή οι ανήλικοι είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν δίωξη στη Γαλλία. Μια άλλη κοινή μέθοδος για τους κλέφτες είναι να εργάζονται παράλληλα, με τον έναν να αποσπά την προσοχή των απρόσεκτων ταξιδιωτών με ερωτήσεις ενώ ο άλλος προσπαθεί να κλέψει τιμαλφή από τις τσέπες ή τις τσάντες τους.

Η υψηλή προβολή του γεγονότος μπορεί να δώσει εξαιρετικά κίνητρα στα συνδικάτα και στα διάφορα κινήματα διαμαρτυρίας, ώστε να οργανώσουν ποικίλες βιομηχανικές δράσεις και διαδηλώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπές στις μεταφορές, σε υλικές ζημιές και σε σποραδική αλλά σφοδρή βία. Η Γαλλία έχει ικανό ιστορικό απεργιών και μαζικών διαμαρτυριών που σχετίζονται με διάφορα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα και οι διαδηλώσεις, οι μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις και διάφορες άλλες μορφές διαμαρτυρίας είναι κοινές, ειδικά στο Παρίσι. Ενώ η πλειονότητα των διαδηλώσεων στη Γαλλία είναι συνήθως ειρηνικές, στην πρωτεύουσα, πολλές μεγάλες και ισχυρές διαδηλώσεις, ακτιβιστικά και εργατικά κινήματα (σε όλο το ιδεολογικό φάσμα) συμμετέχουν τακτικά σε δημόσιες δραστηριότητες οι οποίες διαταράσσουν έντονα τις ταξιδιωτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες σε όλη την πόλη. Αν και γενικά είναι προσωρινές, οι διακοπές των μεταφορών, οι απεργίες και η βία στους δρόμους, συμβαίνουν αρκετά συχνά και μερικές φορές παρατείνονται, προκαλώντας σημαντική και περιστασιακά παρατεταμένη παρέμβαση στην καθημερινή ζωή των γηγενών, αλλά και στους ξένους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη γαλλική πρωτεύουσα.

Η βία είναι πιθανότερο να ξεσπάσει κατά τη διάρκεια μεγάλων κινημάτων διαμαρτυρίας, όπως ήδη παρατηρήθηκε το 2018 κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των κίτρινων γιλέκων, καθώς και δύο φορές το 2023, κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και για τις σφοδρές ταραχές μετά τον θάνατο από αστυνομικό πυροβολισμό ενός εφήβου βορειοαφρικανικής καταγωγής σε ένα προάστιο του Παρισιού. Επιπλέον, οι δράσεις από τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα ή σε άλλους βασικούς τομείς, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές διακοπές σε ολόκληρη τη χώρα στις σιδηροδρομικές μεταφορές, στην εναέρια κυκλοφορία, στις δημόσιες υπηρεσίες και στις παραδόσεις καυσίμων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κοινωνικές αναταραχές μπορεί να απειλήσουν τους ίδιους τους Αγώνες, με δραστηριότητες διαμαρτυρίας και απεργίες (σε περίπτωση που συμβούν), οι οποίες ενδέχεται να διαταράξουν τις λειτουργίες της μεγάλης διεθνούς αθλητικής εκδήλωσης και να περιορίσουν την κίνηση εντός του Παρισιού.

Τα εργατικά συνδικάτα καθώς και μια σειρά από κινήματα διαμαρτυρίας (από τους δυσαρεστημένους αγρότες έως τις οικολογικές ή φιλοπαλαιστινιακές ομάδες) μπορεί να επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την παγκόσμια σημασία και την υψηλή προβολή του γεγονότος ώστε να ασκήσουν πίεση ή να αυξήσουν τη μόχλευση τους στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, οργανώνοντας ευρείες ανατρεπτικές διαδηλώσεις και απεργίες. Πιο πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2024, συνδικαλισμένοι Γάλλοι αγρότες ακινητοποίησαν την περιοχή γύρω από το Παρίσι αποκλείοντας μεγάλους αυτοκινητόδρομους γύρω από την πρωτεύουσα, ως μέρος μιας άκρως ενοχλητικής πανεθνικής διαμαρτυρίας ενάντια στις γεωργικές και περιβαλλοντικές πολιτικές. Οι διαδηλώσεις απείλησαν να κλιμακωθούν έως ότου οι κυβερνητικές παραχωρήσεις στις αρχές Φεβρουαρίου κατάφεραν να «φρενάρουν»  το κίνημα.

Ενώ η κυβέρνηση θα διατηρήσει μια σχετικά παραχωρητική στάση με τα συνδικάτα των αγροτών για να αποφύγει την τροφοδοσία των αντικαθεστωτικών κομμάτων ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου ή και τη διακοπή των Ολυμπιακών Αγώνων αργότερα τον ίδιο μήνα, ενδεχόμενες καταστροφές στις διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε επανάληψη των διαμαρτυριών και σε πιθανές σημαντικές διακοπές στην εκδήλωση.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα, οι πρόσφατες περικοπές δαπανών από την κυβέρνηση στα μέτρα για το κλίμα και την πράσινη ενέργεια, όπως και διάφορα πιθανά παράπονα από εργατικά συνδικάτα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κάποια μορφή δραστηριότητας διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αν και προηγούμενες τέτοιες διαμαρτυρίες υποδηλώνουν ότι πιθανότατα θα ήταν τελικά πολύ λιγότερο «αποδιοργανωτικές», σε σύγκριση με πιθανές διαμαρτυρίες αγροτών. Οι ταξιδιώτες επομένως θα πρέπει να παρακολουθούν για πιθανές ειδοποιήσεις σχετικές με προγραμματισμένες διαμαρτυρίες, αλλά και γενικότερα να γνωρίζουν τυχόν αμφιλεγόμενα γεγονότα υψηλού προβολής ή πολιτικές εξελίξεις ενόψει των Αγώνων, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ανατρεπτικές διαδηλώσεις και κοινωνική αναταραχή κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

  • Προηγούμενη δραστηριότητα διαμαρτυρίας υποδηλώνει ότι διαδηλώσεις με πολιτικά και οικονομικά κίνητρα γύρω από τους Αγώνες θα μπορούσαν να προσελκύσουν ιδιαίτερα υψηλή προσέλευση συμμετεχόντων και πολύ πιθανό να συγκλίνουν στο Παρίσι, με τους διαδηλωτές να συγκεντρώνονται σε τοποθεσίες όπως κεντρικές πλατείες, μεγάλες λεωφόρους, αλλά και κυβερνητικά και θεσμικά κτίρια. Αυτή η δραστηριότητα και οι συνακόλουθες προφυλάξεις ασφαλείας (συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών μετακίνησης και του συνακόλουθου κλεισίματος δρόμων) πιθανότατα θα οδηγούσαν σε τοπικές διακοπές της λειτουργίας επιχειρήσεων και μεταφορών, καθώς και κινδύνους εκδήλωσης συλλογικής βίας, μέσα και γύρω από αυτές τις περιοχές.
  • Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους και γνωστούς χώρους στο Παρίσι στους οποίους στοχεύουν συνήθως οι διαδηλωτές περιλαμβάνουν την Place de la Bastille, την Place de la Nation, την Place de la Republique, την Place de Stalingrad, την Place d’ Italie και τις ευρύτερες κοντινές τους περιοχές. Όπως φάνηκε στις πρόσφατες διαμαρτυρίες των αγροτών και των ομάδων «περιβαλλοντικής διαμαρτυρίας», οι διαδηλωτές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν οδοφράγματα για να στοχεύσουν σημαντικούς αυτοκινητόδρομους προς και από το Παρίσι, ιδιαίτερα αυτούς που συνδέουν την πόλη με τα μεγάλα αεροδρόμιά της, όπως ο Α1 προς το Σαρλ ντε Γκωλ και ο Α6Β προς το Παρίσι- Ορλύ.
  • Η πιθανότητα δράσης ισχυρών κινημάτων διαμαρτυρίας με σκοπό να οδηγήσουν σε παρατεταμένες και εκτεταμένες αναταραχές στο Παρίσι και σε ολόκληρη τη χώρα υπήρξε καταφανώς πρόδηλη στο πρώτο εξάμηνο του 2023, όταν η Γαλλία βίωσε ένα κύμα «εμφύλιων» αναταραχών και πανεθνικών απεργιών, για να διαμαρτυρηθεί για την τουλάχιστον «μη δημοφιλή» ή και απεχθή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι διαδηλώσεις προσέλκυσαν δεκάδες και μερικές φορές εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες στη γαλλική πρωτεύουσα, περιλάμβαναν δε δράσεις όπως οδοφράγματα, εμπρησμούς και συγκρούσεις με την αστυνομία. Εν τω μεταξύ, οι απεργίες που συνέπιπταν επηρέασαν σοβαρά τα σιδηροδρομικά και αεροπορικά ταξίδια, τις παραδόσεις καυσίμων, τις υπηρεσίες υγείας και άλλους δημόσιους τομείς, αναστατώνοντας πράγματι τη χώρα για αρκετούς μήνες.

Similar Posts