ΜΕΤΑ-3

ΜΕΤΑ–ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ: ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΕΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΗΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ ΄γ

Μέρος 3.

Η γενετική μηχανική επιτρέπει στους επιστήμονες να «διαβάζουν» και να επεξεργάζονται το DNA κατά βούληση. Ημπορούν να επαναγράψουν αυτήν την την «γλώσσαν της ζωής». Οι πρώτες τεχνικές γενετικής μηχανικής ανεπτύχθησαν στο διάσημον Πανεπιστήμιον του Στάνφορντ στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όπου εχρησιμοποιήθησαν ιοί και πλασμίδια [δίκλωνα, κυκλικά μόρια DNA, το μέγεθος των οποίων ποικίλλει, εντοπιζόμενα σε πολλά βακτήρια και περιέχοντα μικρό ποσοστόν της γενετικής πληροφορίας του κυττάρου (1 -2 %)] για να μεταβάλλουν τα βακτηριακά γονίδια. Παρόμοιες διαδικασίες εβελτιστοποιήθησαν και «εξηυγενίσθησαν» στις επόμενες δεκαετίες. Οι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί είναι τώρα αρκούντως συνηθισμένοι, οι άνθρωποι αγοράζουν (επιφυλακτικώς) τομάτες μετηλλαγμένες με γονίδια ιχθύων (… ώστε να είναι ψυχροανθεκτικές) χωρίς πλέον να φοβούνται ιδιαιτέρως για αυτό. Από το 2011, με την ανακάλυψη του CRISPR-Cas9 * σε βακτηρίδια Εscherichia Coli (κολοβακτηρίδιον), οι εργαστηριακές τεχνικές έχουν πλέον την δύναμη να επεξεργαστούν οποιοδήποτε γονίδιον με ακρίβεια. Μάλιτα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει επιταχύνει αυτούς τους επιστημονικούς δρασκελισμούς.

Στο φυσικόν επίπεδον, η επεξεργασία γονιδίων είναι ο θεμελιωδέστερος μετασχηματισμός που ημπορεί κανείς να επιβάλει σε έναν οργανισμόν. Το μετηλλαγμένο γονίδιον θα αλλάξει την λειτουργίαν μιας πρωτεΐνης σε συναφή κύτταρα ή θα αλλάξει την ρύθμιση ενός άλλου γονιδίου. Αυτό ημπορεί να γίνει με άμεσον μετάλλαξη ή με την συγκόλληση ολοκλήρων γονιδίων προερχομένων   από άλλους οργανισμούς – συμπεριλαμβανομένων και γονιδίων άλλων ειδών. Στα ζώα, ημπορούν να αλλάξουν την λειτουργίαν ενός ιστού ή ίσως να αλλάξουν ολόκληρα συστήματα οργάνων. Νέον δέρμα. Νέοι οφθαλμοί….. Νέοι εγκέφαλοι. Εάν το DNA έχει επεξεργασθεί προ της αναπτύξεως ενός εμβρύου, ο ώριμος ενήλιξ ημπορεί να μεταβιβάσει το νέον γονίδιο στις επόμενες γενεές. Το ίδιον ισχύει και για οιοδήποτε βακτήριον, μύκητα ή μετάλλαξη φυτών.

Με την εμβρυϊκήν μετάλλαξη, η γλώσσα της ζωής επαναπροσδιορίζεται μονίμως. Όσον καταπληκτικόν και εάν είναι αυτό το δρώμενον, απλώς ενισχύει τις προϋπάρξασες, ολιγότερον άμεσες μεθόδους, οι οποίες εχρησιμοποιήθησαν επί  χιλιετίες.

Η τεχνητή επιλογή έχει εφαρμοσθεί για διάστημα περίπου σαράντα χιλιάδων ετών  στους κύνες και για περισσότερον από δέκα χιλιάδες έτη σε εξημερωμένα φυτά και ζώα. Ενώ μέχρι την σύγχρονον εποχή οι υποκείμενοι γενετικοί μηχανισμοί ήσαν άγνωστοι, οι αγρότες έχουν εξασκήσει επί μακρόν την επιλεκτικήν αναπαραγωγήν, ώστε να πάρουν περισσότερον γάλα, παχύτερον έριον ή ευγευστότερα φρούτα και λαχανικά. Επισκεφθείτε οποιονδήποτε κήπο ή αγρόκτημα και δεν θα εύρετε  τίποτα άλλο από επιτυχή μετηλλαγμένα είδη.

Οι ιστορικώς πρόσφατες φυλές κυνών καταδεικνύουν πόσον ταχεώς ημπορείτε να φθάσετε σε εντελώς νέους σωματοτύπους και συμπεριφορικές εκδηλώσεις των προσφιλών τετραπόδων : Beagles, Chihuahuas, Collies, Dachshunds, Dobermans. Labradors, Pit Bulls, Poodles,Pugs, Rottweilers, Yorkshires. όλες οι γενεαλογίες τους εντοπίζονται στο παρελθόν, στους αρχαίους λύκους. Οι περισσότεροι κύνες συνεμείχθησαν στις τρέχουσες, υπερβολικώς πρόδηλες, χαρακτηριστικές μορφές τους κατά τα  τελευταία 150 έτη, αρχής γενομένης από την φερομένην ως «βικτωριανήν έκρηξη» της τεχνητής αναπαραγωγικής επιλογής. Κατά την διάρκειαν αυτής της περιόδου στην Βρετανία, η αναπαραγωγή κυνών εντατικοποιήθηκε και επεξετάθη, με αποτέλεσμα την παραγωγήν πολλών από τις πλέον αναγνωρίσιμες φυλές κυνών. Οι Βικτωριανοί, επηρεασθέντες από τις ιδέες του Δαρβίνου, κατέληξαν παθιασμένοι με την αναπαραγωγήν αποσκοπούντες στο ιδανικόν μιας συγκεκριμένης φυλής. Ενώ η εκτροφή και ανατροφή ενός κυναρίου ημπορεί να επιφέρει μια τεραστίαν διαφορά στην ιδιοσυγκρασίαν του, ορισμένες φυλές τείνουν να είναι οξυδερκείς και υπάκουες, ενώ άλλες τείνουν να είναι ανοήτως αφελείς  ή μοχθηρές.

Τα γενετικά χαρακτηριστικά επιτρέπουν ή περιορίζουν ορισμένες συμπεριφορές. Παρατηρούντες αυτά τα αποτελέσματα στους κύνες και στα αγροτικά ζώα, οι βικτωριανοί επιστήμονες ενεπνεύσθησαν να δοκιμάσουν την επιλεκτικήν αναπαραγωγή και στους ανθρώπους. Βεβαίως η «Ευγονική» υπήρξεν μια παλαιά  ιδέα, που διετυπώθη από τον Πλάτωνα στην Αρχαίαν Ελλάδα. Στη ρίζα του, ο όρος σημαίνει απλώς «καλώς γεννηθείς», «καλός απόγονος». Στην φανταστικήν πολιτεία του Πλάτωνος, οι γονείς θα ταιριάζουν και θα καθίστανται ζεύγος, συνευρισκόμενοι με τις έμφυτες ιδιότητές τους ώστε να παράγουν παιδιά του ιδίου προς αυτούς είδους, (δηλαδή απογόνους που θα κυμαίνονται από ανθεκτικούς δουλικούς εργάτες έως μεγαλοφυείς υπερόπτες κυριάρχους). Στην Πολιτείαν αυτήν κάθε παιδί θα ανήκε στο κράτος. Αυτό το πρόγραμμα αναπαραγωγής θα ενίσχυεν το σύστημα της πλατωνικής κάστας, με «χρυσούς» φιλόσοφους-βασιλιάδες στην κορυφήν του, με υποκειμένους τους «αργυρούς» πολεμιστές, και τους «χαλκούς» εργάτες που σχηματίζουν την βάση του. Συνεπώς, ημπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι όποιος επιλέγει έναν σύντροφο βασιζόμενος στην υγεία, στην ευμορφίαν ή στην νοημοσύνη ασκεί «ηπίαν ευγονική», αλλά η υπολογισμένη τεχνική του Πλάτωνος δεν εχρησιμοποιήθη ευρέως μέχρι την σύγχρονον εποχή.

Ο πολύς Φράνσις Γκάλτον (Francis Galton), εξάδελφος του μεγάλου Καρόλου Δαρβίνου (Charles Darwin), ήταν ο αρχιτέκτων του νοητικού συγκροτήματος της επισήμου ευγονικής πολιτικής στην Αγγλία, στην Αμερική και στην Γερμανία. Ο Βρετανός πολυμαθής στοχαστής υπήρξεν  ψυχολόγος, φυσιοδίφης, εφευρέτης, μαθηματικός, φιλόσοφος, εξερευνητής των τροπικών, γεωγράφος, εφευρέτης, μετεωρολόγος και στατιστικολόγος.Οι ιδέες του έγιναν αργότερον η βάση της συμπεριφορικής γενετικής. Εκτός από τις λίαν σημαντικές εργασίες του για την στατιστική και τις ψυχομετρικές δοκιμές, το βιβλίον του Galton «Κληρονομική ευφυία»  («Hereditary Genius», 1869) είχεν τεράστιον αντίκτυπον στην πνευματικήν ελίτ της εποχής. Τα προγράμματά του για το ζευγάρωμα και την υγείαν ενεκολπώθησαν από τους πλουσίους, ενώ ο έλεγχος των γεννήσεων και η αναγκαστική στείρωση επεβλήθησαν στους ταπεινούς και φερ΄ειπείν κατωτέρους «ανοήτους», «βλάκες» και «ηλιθίους».

Η ευγονική επέτρεψε στους «ειδικούς εμπειρογνώμονές» της να κατευθύνουν την εξέλιξη προς τα κατ΄αυτούς επιθυμητά άκρα. Τα μαθηματικά είχαν εισέλθει στην ύλην της ζωής για να αναβαθμονομήσουν το ανθρώπινον γονιδίωμα.

Κατά την διάρκειαν της μεσοπολεμικής περιόδου, η ευγονική ενεκολπώθη από τους φιλελευθέρους ως «κοινωνική πρόοδος» και προσελήφθη από τις οικονομικοκοινωνικώς κυριαρχούσες βιομηχανικές ελίτ ως «κοινωνικός δαρβινισμός». Μετά τον πόλεμον, αυτές οι πρακτικές επανεξετάσθησαν και ανεσκευάσθησαν. Ένα λαμπερό νέον περιτύλιγμά τους είναι πλέον η αστική «Φιλελευθέρα Ευγονική», η οποία απορρίπτει την επιβολήν της πολιτείας και τάσσεται υπέρ της επιλογής της ελευθέρας αγοράς των «προσχεδιασμένων» βρεφών. Ένα εκτενέστερον σχήμα της προσφέρεται από τον «διανθρωπισμόν».

Ωστόσον, ακόμη και στην μεταπολεμικήν περίοδον, ο εγγονός του Δαρβίνου και «μικρανεψιός» του Γκάλτον, Κάρολος Γκάλτον Δαρβίνος (Charles Galton Darwin) εξηκολούθησε να συνθέτει σχέδια για να δημιουργήσει ένα νέον ανθρώπινο είδος, (όπως βεβαίως έπρατταν πλην αυτού και άλλοι «κοινωνικοί σχεδιαστές» ποικίλων κοσμοθεωρητικών καταβολών). Ο Δαρβίνος ο νεότερος έθεσεν ένα μακροπρόθεσμον παράδειγμα στο βιβλίον του «Το επόμενον εκατομμύριον έτη» («The next million years», 1952). Εκεί έγραψεν : «Ο πολιτισμός έχει διδάξει στον άνθρωπο πώς να ζήσει σε πυκνά πλήθη», προβλέπων την εποχήν της μαζικής αστικοποιήσεως. «Ήδη υπάρχουν πολλοί που προτιμούν αυτήν την συνωστισμένην ζωήν, αλλά υπάρχουν και άλλοι που δεν το κάνουν, αυτοί δε σταδιακώς θα εξαλειφθούν. Η ζωή στην πολυσύχναστο κατάσταση των πόλεων έχει πολλά μη ελκυστικά χαρακτηριστικά, αλλά μακροπροθέσμως αυτά ημπορεί να ξεπεραστούν, όχι τόσον με την μεταβολήν τους, αλλά απλώς με την αλλαγήν  της ανθρωπίνης φυλής ώστε να της αρέσουν ».

Σε αντίθεση με τον διάσημον συνεπώνυμον πάππο του, ο οποίος ήταν μια σχετικώς ευγενής ύπαρξη, ταπεινός και συνεργάσιμος, ο νεότερος Δαρβίνος είχεν ένα έκδηλον αυταρχικό στοιχείον – μετριαζόμενον μόνον από τις αμφιβολίες του ότι οποιαδήποτε ουτοπία δεν θα ημπορούσε να ικανοποιήσει όλους. Βεβαίως όχι ότι οι αμφιβολίες του τον ημπόδισαν να ονειρεύεται. Σε αντίθεση με τους σημερινούς διανθρωπιστές, οι οποίοι εμμένουν στην βελτίωση των ιδικών τους σωμάτων και εγκεφάλων για μεγαλυτέρα δύναμη, μακροζωία και νοημοσύνη, ο Δαρβίνος ο νεότερος επεκέντρωσεν την προσοχήν του στους τρόπους «βιο-μηχανικής» των μαζών.

Αναζητών την επιτυχή χρήση των ορμονών για να μεταβάλει τη συμπεριφορά των ζώων, υπελόγισεν ότι «ημπορεί να υπάρξει ένα φάρμακον το οποίον, χωρίς άλλα επιβλαβή αποτελέσματα, θα απομακρύνει τον επείγοντα χαρακτήρα της σεξουαλικής επιθυμίας και έτσι θα παραχθεί για την ανθρωπότητα ένα  καθεστώς μελισσών, εργατών μιας κυψέλης». Οι αρχές θα ημπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν ένα γενικευμένον «φάρμακον ικανοποιήσεως» κατάλληλον προς ευχαρίστηση των μαζών.

Βεβαίως, αυτά τα μέτρα θα ήσαν μόνον προσωρινές διορθώσεις. «Εάν ένας δικτάτωρ πρέπει κάποτε να επιδιώξει να επιφέρει κάποιαν πράγματι μόνιμον αλλαγήν στην ανθρωπότητα, θα ημπορούσε να το πράξει, εάν και μόνον εάν εγνώριζεν πώς να αλλάξει μερικά από τα ανθρώπινα γονίδια, διότι μόνον έτσι η μεταβληθείσα ποιότης θα καταστεί αμετακίνητος ως ένα σταθερόν χαρακτηριστικόν  της φυλής». Ακόμη και εάν ανελαμβάνετο κάποιο τέτοιον εγχείρημα, οι διευθύνοντες την ελίτ θα έπρεπε να παραμείνουν αποφασισμένοι, αμετάπειστοι, εμμονικοί και «άγριοι», άλλως θα εξημερούτο η ενόρμησή τους, θα αμλύνετο η πίστη τους  και θα αφηρείτο  η ελευθέρα περί το ζήτημα έμπνευσή τους.

Ο Δαρβίνος ο νεότερος δεν διέθετεν την μεγαλοφυίαν του πάππου του  ή του θείου του Φράνσις Γκάλτον, γεγονός που εν μέρει απεικονίζει προδήλως την ανακρίβειαν της απολύτως ευγονικής αναπαραγωγής. Και παρ’ όλον που ο Δαρβίνος ο νεότερος εμοιράσθη τις ίδιες φαντασιώσεις περί τεχνο-κυψέλης όπως ο Νίκολα Τέσλα, υπήρξεν πολύ ολιγότερον εφευρετικός από αυτόν. Αυτό το φαινόμενον καθίσταται ένα πραγματικόν πρόβλημα εκεί όπου η συγκέντρωση του πλούτου και το οικογενειοκρατικόν προνόμιον είναι ο κανών, όπως συμβαίνει από την καπιταλιστική Αμερική και την εκκοσμικευμένην άθεον Ευρώπη έως την θεοκρατικήν Ινδία και την κομμουνιστικήν Κίνα. Κάποιος δεν χρειάζεται να είναι έξυπνος, εφευρετικός ή φιλάνθρωπος για να υπαγορεύει την κοινωνική πολιτική. Πρέπει μόνον να είναι επί κεφαλής.

Η βαθυτέρα βιολογική ουσία του πράγματος

Ο πειραματισμός στην ανθρωπίνην βιολογία δεν περιορίζεται στην γενετικήν μετάλλαξη. Ένας άλλος στόχος του είναι ο φαινότυπος, η πλέον ευέλικτος εξωτερική έκφραση του γενετικού προγραμματισμού ενός οργανισμού. Τέτοιες ιδιότητες δεν μεταβιβάζονται στους απογόνους (με ορισμένες εξαιρέσεις, αλλά επί του παρόντος ας αφήσουμε τούτο κατά μέρος). Μια γενετική τάση να καθίστασαι υψηλόσωμος είναι ο γονότυπος. Το πραγματικόν ύψος ενός ατόμου, όπως επηρεάζεται από την διατροφήν και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, είναι ο φαινότυπος. Όσον αφορά στο είδος, μια επελθούσα φαινοτυπική αλλαγή είναι μία και ήδη  γεγονυία.

Οι διάφορες χημικές ουσίες και οι ορμόνες ημπορούν να κατευθύνουν έναν φαινότυπον προς πολλές κατευθύνσεις, είτε πρόκειται για μέγεθος, λειτουργίαν ή ευφυίαν. Αυτά τα φάρμακα  κυμαίνονται από φάρμακα για ασθένειες έως την βιοχημικήν ενίσχυση για τους φιλοδόξους και τολμηρούς. Οι νέοι άνθρωποι θέλουν να έχουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους και οι ηλικιωμένοι θέλουν να αναζωογονηθούν. Συνεπώς, αυτό «θέλει» και η τεχνολογία. Το «Τεχνείον» προσφέρει πολλούς τρόπους για την παραγωγή μεγαλυτέρων μυών, μεγαλυτέρας αντοχής και … σταθεροτέρας στύσεως.

Η βελτίωση της αποδόσεως είναι αρκούντως κοινή μεταξύ των αθλητών, ιδιαίτερα μεταξύ των bodybuilders. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν αναβολικά στεροειδή για να ενισχύσουν το σώμα τους. Η ανθρωπίνη αυξητική ορμόνη προσφέρει μιαν  ηπιοτέρα μέθοδο, με το πρόσθετον όφελος των ισχυρότερων οστών από την χρήση της. Η κρεατίνη βοηθά τους μύες να επανορθωθούν μετά από σκληρές προπονήσεις και συμφώνως με πληροφορίες παρέχει μεγαλύτερες εκρήξεις ταχύτητος και δυνάμεως. Πηγαίνετε σε οποιοδήποτε κατάστημα υγιεινής διατροφής και θα εύρετε μιαν ποικιλίαν από βιταμίνες και συμπληρώματα για να βελτιώσετε την αθλητικήν απόδοση (με ποικίλες ουσίες, τόσον φυσικές όσον και συνθετικές). Πηγαίνετε στα σκιερά ερμάρια ενός γυμναστηριακού αποδυτηρίου και πιθανώς θα εύρετε παράνομα αναβολικά στεροειδή, ινσουλίνη, διουρητικά, γοναδοτροπίνες (για … αύξηση του ορχικού μεγέθους) και εφεδρίνη.

Τα μειονεκτήματα είναι βαθύτατα και συχνάκις μόνιμα, σε σύγκριση με τους ελαχίστους κινδύνους της φυσικής σωματικής αναπτύξεως. Πολλοί όμως προτιμούν μίαν επιταχυνομένη επίσπευση της σωματικής αναπτύξεως. Το δρώμενον εκπτύσσεται ωσάν η μαινομένη φιλοδοξία να είναι μέρος της ανθρωπίνης φύσεως.

Τα αφροδισιακά, διεγερτικά της ερωτικής επιθυμίας και δραστηριότητος,  είναι ένας πιο …. πικάντικος τύπος βελτιώσεως της σωματικής αποδόσεως. Οι ανθρώπινοι πολιτισμοί έχουν από πολλού καιρού χρησιμοποιήσει  τρόφιμα όπως όστρεα, όρχεις βοοειδών, κονιοποιημένο κέρας ρινοκέρου έως και …. ζωμόν πέους τίγρεως για να ενισχύσουν την γενετησίαν ορμή. Παρά την τεραστία δημοτικότητά τους – σε σημείον να οδηγούν ορισμένα είδη στην εξαφάνιση – τα αποτελέσματα ημπορεί να μην είναι παρά ένα εικονικόν φάρμακον (placebo). Ωστόσον, δεν ημπορεί κανείς να αρνηθεί την φαρμακευτική δύναμη του πασιγνώστου Viagra (σιλδεναφίλη), γνωστού και ως «κυανούς κεραυνός», που ημπορεί να προκαλέσει στύσεις τόσον ισχυρές, ώστε ορισμένοι χρήστες του καταλήγουν στο νοσοκομείο.

Το «ωραίον φύλο» δεν έχει φάρμακον ισοδύναμον με το Viagra, αλλά το Τεχνείον του παρέχει συναφείς επιλογές. Υπάρχουν δισκία και σύμπηκτα σφαιρίδια για την αύξηση της γενετησίου ορμής – λίμπιντο στις γυναίκες. Υπάρχουν επίσης «κοκτέϊλ» ορμονών, που περιλαμβάνουν οιστρογόνα, προγεστερόνη και τεστοστερόνη. Και βεβαίως, υπάρχει πάντα η κοκαΐνη, το 2CB (συνθετικόν ενθεογόνο – ψυχεδελικό φάρμακο 2,5-διμεθοξυ-4-βρωμοφαινυλαιθυλαμίνη, γνωστόν ως Nexus) και η ευφορική ψυχοτρόπος «έκσταση» [3,4-μεθυλαινοδιοξυμεθαμφεταμίνη (MDMA)]. Η χρήση αυτών των ουσιών δεν αποτελεί βεβαία μέθοδον αυξήσεως της λίμπιντο, αλλά πολλές γυναίκες ορκίζονται σε αυτές. Στους συμβολικούς στίχους της  διασήμου Αμερικανίδος στιχουργού, μουσουργού και τραγουδιστρίας Stephanie Lynn – «Stevie» Nicks, στο τραγούδι των Fleetwood Mac «Όνειρα» λέγεται χαρακτηριστικώς:  «η βροντή συμβαίνει μόνον όταν βρέχει».

Η ενίσχυση της διεμφυλικότητος είναι ένας συνδυασμός ορμονοθεραπείας και πλαστικής χειρουργικής. Παρόμοιες τεχνικές χρησιμοποιούνται ευρέως για την ενίσχυση των ανδρών και γυναικών, αλλά οι παρεμβάσεις αλλαγής φύλου είναι ολιγότερον συχνές και πολύ πιο επιθετικές. Ως σταθερά «πολιτισμική μετάλλαξη», το κίνημα των διεμφυλικών εξεκίνησεν από τον Γερμανόν ιατρόν Μάγκνους Χίρσφελντ (Magnus Hirschfield) στις αρχές του εικοστού αιώνος. Η κοινωνική του προσπάθεια επεκεντρώθη στους κατ΄αυτόν «σεξουαλικούς ενδιαμέσους». Το 1910, κατώρθωσε να πάρει «πιστοποιητικά παρενδυτικών (τραβεστί)» αναγνωριζόμενα από την γερμανικήν αστυνομία.

Από την ιατρικήν πλευρά, το έτος 1969, υπήρξεν έτος κορυφώσεως του κινήματος «ισχύς των ανθέων» [κίνημα παθητικής αντιστάσεως, μη – βίας και αντιπολεμικής τοποθετήσεως στον πόλεμον του Βιετνάμ, εμπνευσθέν από τον διάσημον μπήτνικ ποιητή Άλλεν Γκίνσμπεργκ (Allen Ginsberg)]. Τότε έλαμψεν ο διαβόητος «πρωτοπόρος» χειρουργός, Στάνλεϋ Μπίμπερ (Stanley Biber). Πριν «μετατρέψει» χειρουργικώς οτιδήποτε, αρχικώς διενήργει επιχειρήσεις αλλαγής φύλου στην μικρά πόλη Τρινιδάδ του Κολοράντο, κοντά στην διάσημο αυτοδιαχειριζομένη Κομμμούνα «Drop City». Οι μέθοδοι του Μπίμπερ αντεγράφησαν και συνέχισαν τελειοποιούμενες σε ολόκληρον τον κόσμο.

Σήμερον, ο «επαναπροσδιορισμός φύλου» αποτελεί  μιαν χρυσοφόρον ανερχομένη βιομηχανία. Η Αμερικανίς ερευνήτρια δημοσιογράφος και συγγραφεύς Τζένιφερ Μπίλεκ (Jennifer Bilek) κατέδειξεν τις άμεσες συνδέσεις μεταξύ των Μεγαλοφαρμακοβιομηχανιών («Big Pharma»), της Μεγάλης Φιλανθρωπίας («Big Philanthropy» – Ιδιωτικά ιδρύματα και φορείς που δαπανούν αφιλοκερδώς πελώρια χρηματικά ποσά για την παροχή αρωγής σε αναξιοπαθουντες και ασθενείς ανθρώπους) και των «συνθετικών ταυτοτήτων του φύλου».

Η Μπίλεκ έχει εκθέσει λεπτομερώς τον τρόπον με τον οποίον η επεκτεινομένη διεμφυλική ιδεολογία στο βιοϊατρικόν κατεστημένο χρηματοδοτείται από το «Ίδρυμα ARCUS» (ένα διεθνές φιλανθρωπικόν ίδρυμα που επικεντρώνεται σε ζητήματα σχετιζόμενα με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, την κοινωνικήν δικαιοσύνη, την διατήρηση των πιθήκων και την διατήρηση του περιβάλλοντος, το οποίον εξεκίνησεν ο κροίσος Jon Lloyd Stryker), καθώς και από το «Ίδρυμα της Οικογενείας Pritzker». Μέσω αυτών των μη κερδοσκοπικών δικτύων έχει διοχετευθεί μια δυσθεώρητος τεραστία περιουσία στην διεμφυλική τεχνολογία και στην προώθηση της διεμφυλικής ιδεολογίας.

Σύμφωνα με την  ινδοαμερικανικήν εταιρεία ερεύνης της αγοράς   «Grand View Research» ** , το 2021 η «αγορά του χειρουργικού επανπροσδιορισμού φύλου» εξετιμήθη σε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσόν μέχρι το 2030 αναμένεται να ανέλθει σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τεχνολογία αυτού του πεδίου «ζητεί» περισσότερα χρήματα, καθώς αυξάνονται οι στρατιές ψυχοπαθών γυναικών  χρηστών ανδρογόνων αλλλά και ευεξάπτων ευθίκτων εχθρικών ανδρών που φορούν …. κραγιόν και χρησιμοποιούν επιθέματα οιστρογόνων.

Καθώς το Tεχνείον επεκτείνεται, μετατρέπει την ανθρωπίνη φύση. Είμεθα ένας πολιτισμός σε μεταβατικόν στάδιον. Σε πολλές χώρες, η επιβεβαίωση και αποδοχή της ταυτότητος των διεμφυλικών επιβάλλεται από τον νόμον. Οι διακρίσεις και η «παραπλανητική και σφαλερά χρήση του φύλου» («misgendering») τιμωρείται με σκληρά πρόστιμα, δημοσία καταγγελία, κοινωνικόν εξοστρακισμόν και επαγγελματικήν καταστροφή. Ένα  σιδηρούν «ουράνιο τόξο» επικρέμεται των κεφαλών μας δίκην δαμοκλείου σπάθης.


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Το CRISPR – (ακρωνύμιο των clustered regularly interspaced short palindromic repeats) – δηλαδή το «Σύμπλεγμα μικρών παλινδρομικών αλληλουχιών τακτικής χωροκατανομής» αναφέρεται σε περιοχές στο γονιδίωμα όπου εντοπίζονται επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες DNA είναι μια οικογένεια αλληλουχιών DNA που ευρίσκονται στα γονιδιώματα προκαρυωτικών οργανισμών [(ήτοι μη εχόντων κυτταρικόν πυρήνα), όπως τα «βακτήρια» και τα «αρχαία» (μία επικράτεια μονοκυττάρων μικροοργανισμών που παλαιότερον εταξινομούντο εσφαλμένως ως βακτήρια)].

Οι εν λόγω αλληλουχίες [δηλαδή διαδοχές βάσεων που υποδηλώνονται από μια σειρά από τέσσερα διαφορετικά γράμματα (G-Γουανίνη, Α-Aδενίνη, C-Κυτοσίνη, T-Θυμίνη) τα οποία υποδεικνύουν την σειρά των νουκλεοτιδίων που σχηματίζουν ένα μόριον DNA], προέρχονται από τμήματα DNA βακτηριοφάγων που είχαν προηγουμένως μολύνει τον προκαρυώτη. Χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση και την καταστροφήν του DNA από παρομοίους βακτηριοφάγους ιούς κατά την διάρκειαν μεταγενεστέρων μολύνσεων. Ως εκ τούτου, οι αλληλουχίες αυτές διαδραματίζουν ουσιώδη ρόλον στο σύστημα αντι-ικής (άρα αντι-φάγου) αμύνης των προκαρυωτών, παρέχουν δε μιαν μορφήν επικτήτου ανοσίας. Η CRISPR ευρίσκεται περίπου στο 50% των βακτηριακών γονιδιωμάτων που έχουν αλληλουχηθεί, καθώς και σχεδόν στο 90% των αρχαίων γονιδιωμάτων που έχουν αλληλουχηθεί.

Η Cas9 (ή «συσχετιζομένη με CRISPR πρωτείνη 9» / «CRISPRassociated protein 9») είναι ένα ένζυμον το οποίον χρησιμοποιεί τις αλληλουχίες CRISPR ως οδηγόν του για να αναγνωρίζει και να «ανοίγει» συγκεκριμένες αλυσίδες DNA, συμπληρωματικές προς την αλληλουχίαν CRISPR. Τα ένζυμα Cas9 μαζί με τις αλληλουχίες CRISPR αποτελούν την βάση μιας τεχνολογίας γνωστής ως «CRISPRCas9», η οποία δύναται να χρησιμοποιηθεί για επεξεργασίαν γονιδίων εντός των οργανισμών Αυτή η διαδικασία επεξεργασίας έχει μιαν ευρείαν ποικιλίαν εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της βασικής βιολογικής ερεύνης, της αναπτύξεως βιοτεχνολογικών προϊόντων και της θεραπείας ασθενειών

Το απλούν σύστημα CRISPR βασίζεται στην πρωτεΐνη Cas9. Η ενδονουκλεάση Cas9 είναι ένα σύστημα τεσσάρων συστατικών, περιλαμβάνον  δύο μικρά μόρια: το crRNA και το «trans-ενεργοποιητικόν του CRISPR RNA» (tracrRNA). Το 2012, η γεννηθείσα το 1964, Αμερικανίς βιοχημικός Τζένιφερ Αν Ντούντνα (Jennifer Anne Doudna) και η γεννηθείσα το 1968, Γαλλίς βιολόγος, γενετίστρια και μικροβιολόγος (Emmanuelle Marie Charpentier) επανεσχεδίασαν την ενδονουκλεάση Cas9 ως ένα ευχρηστότερον σύστημα δύο συστατικών, συγχωνεύουσες τα δύο μόρια RNA σε ένα μονήρες – καθοδηγητικόν («singleguide») RNA, το οποίον συνδυαζόμενον  με την Cas9, ημπορεί να ανεύρει και να κόψει το DNA στόχον, καθοριζόμενον από το καθοδηγητικόν guide RNA.

Η συμβολή αυτή υπήρξεν σημαντικοτάτη, οπότε ανεγνωρίσθη με το βραβείον Νομπέλ Χημείας το 2020. Με τον χειρισμόν της νουκλεοτιδικής αλληλουχίας του καθοδηγητικού RNA, το τεχνητόν σύστημα Cas9 ημπορούσε πλέον να προγραμματισθεί, ώστε να στοχεύει οποιανδήποτε αλληλουχίαν DNA για να επιφέρει τον διαχωρισμόν της.

Επιστημονικές ομάδες [με επικεφαλής τον γεννηθέντα το 1981 Κινεζοαμερικανόν βιοχημικό Φενγκ Ζανγκ (Feng Zhang, νυν καθηγητή στην Νευροεπιστήμη στο «McGovern Institute for Brain Research» και στα τμήματα «Εγκεφάλου, Γνωστικών Επιστημών και Βιολογικής Μηχανικής» στο φημισμένον «Ινστιτούτον Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης»-ΜΙΤ) και τον γεννηθέντα το 1954 Αμερικανόν γενετιστήν Τζωρτζ Μακντόναλντ Τσερτς (George McDonald Church, επίσης μοριακόν μηχανικόν, χημικόν και πρωτοπόρον στην προσωπική γονιδιωματική και στην συνθετική βιολογία)] εδημοσίευσαν ταυτοχρόνως περιγραφές της επεξεργασίας γονιδιώματος σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων, για πρώτην φοράν με την χρήση του συστήματος CRISPRCas9.

Έκτοτε το εν λόγω σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της ζύμης αρτοποιίας ή «σακχαρομύκητος του ζύθου» (Saccharomyces cerevisiae), του ευκαιριακού παθογόνου μύκητος «ωιδίου του λευκάζοντος» (Candida albicans), του «ιχθύος ζέβρα» ή «μίσχου των ορυζώνων» (Danio rerio), της μύιας των φρούτων «δροσοφίλου της μελανογάστορος» (Drosophila melanogaster), των μυρμήκων «δρεπανόγναθος ο άλτης» (Drepanognathus saltator) και «ωοκεραία του Bíró (Ooceraea biroi – εκ του Ούγγρου ζωολόγου και φυσιογνώστη Lajos Bíró), του κώνοπος «αηδής ο αιγυπτιακός» (Aedes aegypti), του νηματώδους σκώληκος «καινοραβδίτης ο κομψός» (Caenorhabditis elegans), του μυός διαφόρων φυτών, του δυτικοευρωπαϊκού «οικιακού κατοικιδίου μυός» (Mus musculus domesticus), μη ανθρωπείων πρωτευόντων και τέλος ανθρωπίνων εμβρύων.

** Η Grand View Research είναι μια εταιρεία ερεύνης της αγοράς και συμβουλευτικής εδραζομένη στην Ινδία και στις Η.Π.Α., εγγεγραμμένη στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, με το αρχηγείον της στο Σαν Φρανσίσκο. Η εταιρεία παρέχει κοινοπρακτικές ερευνητικές εκθέσεις, εξατομικευμένες εκθέσεις ερεύνης και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η βάση δεδομένων της  Grand View Research χρησιμοποιείται από πολύ γνωστά ακαδημαϊκά ιδρύματα ολοκλήρου του κόσμου και από πολυεθνικές εταιρείες για να κατανοήσουν το παγκόσμιον και περιφερειακόν επιχειρηματικόν περιβάλλον. Η βάση δεδομένων της διαθέτει χιλιάδες στατιστικά στοιχεία και σε βάθος ανάλυση γύρω από 46 βιομηχανίες σε 25 μεγάλες χώρες παγκοσμίως.

Similar Posts