Η επικείμενη προθεσμία αναθεώρησης του «Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση» προσθέτει νέα πίεση για συμφωνία, ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών τον Ιούνιο του 2024

Μια μειοψηφία που εμποδίζει τα κράτη μέλη στην οριστική λήψη ενιαίων αποφάσεων θέτει όντως δύσκολα ερωτήματα σχετικά με το εάν η ΕΕ μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για την αναθεώρηση των νόμων του ευρωπαϊκού συγκροτήματος γύρω από το άσυλο και τη μετανάστευση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να ελπίζει ευχολογιακά σε μια πολιτική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους – παρά τη νέα αντίσταση από τη Γερμανία, μια συνεχιζόμενη εξέγερση από την Ουγγαρία και την Πολωνία και άλλους αρνητές όπως η Αυστρία και η Τσεχική Δημοκρατία σε μια βασική πρόταση γνωστή ως κρίση του κανονισμού λειτουργίας.

«Μαζί με την Γερμανία, αυτοί οι τέσσερις εταίροι θα αποτελέσουν μια μειοψηφία αποκλεισμού, επομένως κάτι πρέπει να συμβεί», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ένας άλλος διπλωμάτης ανέφερε επίσης ότι η Ολλανδία και η Σλοβακία απείχαν από τον κανόνα.

Οι μεταρρυθμίσεις που εξεκίνησαν εφαρμοζόμενες τον Σεπτέμβριο του 2020, βασίζονται σε προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να αναθεωρήσουν ένα πράγματο δυσλειτουργικό σύστημα ασύλου, το οποίον οδήγησε σε περισσοτέρους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα σε όλη τη ζώνη Σένγκεν (χωρίς διαβατήρια), καθώς και σε διάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ελπίδα είναι ότι τον Ιανουάριο του 2024 μια πολιτική συμφωνία θα επιτρέψει στην επερχομένη βελγική προεδρία της ΕΕ να ταξινομήσει στη συνέχεια τις εκκρεμείς τεχνικές λεπτομέρειες, που καλύπτουν περίπου 10 νομοθετικούς φακέλους πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Αλλά ακόμη και αν επρόκειτο να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία πριν από τις εκλογές, θα χρειαζόταν τουλάχιστον δύο χρόνια για να εφαρμοστούν στα κράτη μέλη !

Αξιοπιστία και συμφωνία Σένγκεν

Η διετής καθυστέρηση, καθώς και τα ερωτήματα σχετικά με το αν μπορεί καν να επιτευχθεί η όποια συμφωνία, έρχονται σε μια στιγμή που οι εξάμηνες εκ περιτροπής προεδρίες της ΕΕ θα διευθύνονται από την Ουγγαρία (κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024), ακολουθούμενη από την Πολωνία και τη Δανία το 2025.

Στην πραγματικότητα η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν ενδιαφέρονται να εγκριθούν ή να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ η Δανία περιορίζει το άσυλο στο εσωτερικό εν μέσω προηγούμενων προσπαθειών να αναθέσει το σύστημά της ….στη Ρουάντα !

Έστω και μόνο στα χαρτιά, τα διακυβεύματα για μια συμφωνία είναι πάρα πολύ υψηλά για μιαν Ευρωπαϊκή Ένωση που επιθυμεί απεγνωσμένα να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της για τον καθορισμό ενός εσωτερικού συστήματος ασύλου το οποίο διέφευγε τους πολιτικούς και τους νομοθέτες εδώ και πολλά χρόνια.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το think thank, «Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής» (EPC) που εδρεύει στις Βρυξέλλες η Μονίκ Παριά, ανωτάτη αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ευθέως: «Αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι η ίδια η ύπαρξη της συμφωνίας Σένγκεν. Ναι, δεν υπάρχει καμμία αλληλεγγύη. Και επειδή δεν υπάρχει αλληλεγγύη, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ή ίσως συμβαίνει το αντίστροφο». Η «Αλληλεγγύη» είναι ουσιαστικώς η συντομογραφία της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο και μεταναστών από χώρες της πρώτης γραμμής άφιξης της Μεσογείου, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, σε άλλα κράτη μέλη.

Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων προβλήθηκε ως λύση από τους κορυφαίους απεσταλμένους της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχινά και Ίλβα Γιόχανσον.

Με τη Γερμανία να είναι αναστατωμένη για ένα σχετικά νέο νομοσχέδιο, που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μια ξαφνική μεγάλη άφιξη αιτούντων άσυλο, η προοπτική να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις σε όλη την ΕΕ πέρα από τα τελευταία εμπόδια παραμένει απρόσιτη.

Ελειμματική η ισπανική Προεδρία της ΕΕ ;

Η τρέχουσα ισπανική προεδρία της ΕΕ έχει θέσει από το καλοκαίρι ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της σε έναν βασικό φάκελο, ο οποίος επιδιώκει τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από τέτοια κράτη άφιξης πρώτης γραμμής, ως μέρος ενός μενού που ονομάζονται υποχρεωτικές επιλογές αλληλεγγύης, υπό το φως της ξεκάθαρης αντίδρασης από την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Αλλά ακόμη και η ισπανική προεδρία της ΕΕ έχει κατηγορηθεί ότι δεν διοργάνωσε στο συμβούλιο κατάλληλες συναντήσεις αυτή την εβδομάδα, εκπροσωπώντας τα κράτη μέλη, προκειμένου να επιλυθεί η φερομένη ως «γερμανική διαμάχη» ενόψει της συγκέντρωσης των υπουργών Εσωτερικών την Πέμπτη.

«Ο χειρισμός από την ισπανική προεδρία είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρων. Ας το πούμε έτσι», είπε εύστοχα ένας διπλωμάτης της ΕΕ, σημειώνοντας ότι, την Τετάρτη η ισπανική προεδρία της ΕΕ είχε αφιερώσει μόνο 15 λεπτά για τους πρεσβευτές ώστε να συζητήσουν το εν λόγω θέμα.

Ενώ το Βερολίνο υποστηρίζει την ευρύτερη αναμόρφωση, δεν θα υποστηρίξει μια πρόσθετη πρόταση που είναι γνωστή ως κανονισμός «για την κρίση από φόβους», καθώς αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνητρα σε άλλα κράτη της ΕΕ να προωθήσουν μη εγγεγραμμένους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία.

Αφορισμός : «Ανοιχτή θύρα στο χάος»

Η Αναλένα Καρλότα Άλμα Μπέρμποκ, από το κόμμα «Συμμαχία ’90/Οι Πράσινοι», νυν Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, είπε ότι ο κανονισμός για την κρίση θα «άνοιγε την πόρτα στο χάος», καθώς η χώρα της αντιμετωπίζει περισσότερα από 200.000 αιτήματα ασύλου εντός των πρώτων οκτώ μηνών του 2023.

Αλλά στο Συμβούλιο, η Γερμανία είναι μόνη της στη διαμάχη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της ΕΕ. Η κυρία Μπέρμποκ είπε : «Προς το παρόν, δεν ισχύει ότι η Γερμανία έχει βρει μεγάλη υποστήριξη», σημειώνοντας ότι η Γερμανία συνεχίζει να πιέζει για μια πρόταση βασιζόμενη περισσότερο σε ανθρωπιστικούς λόγους.

Σε ένδειξη των εντάσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διέκοψε την περασμένη εβδομάδα τις συνομιλίες για άλλους φακέλους, έως ότου το Συμβούλιο βρει μία κοινή θέση για τον κανονισμό για την κρίση.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ https://evrovouliwatch.eu

Similar Posts